Social media is onmisbaar voor lead nurturing intelligentie

0 Shares

Social media valt niet meer weg te denken binnen B2B marketing. Gemiddeld besteed een B2B marketeer al snel 4 tot 6 uur per week aan social media. Het aantal volgers streelt al snel het ego en is zeker een belangrijke graadmeter. Maar waar het bij social media uiteindelijk om gaat is de interactie tussen mensen. Voor B2B marketeers is social media het ideale kanaal om informatie te delen en ‘thought leadership’ op te bouwen.

Maar is Twitter, Google+, Facebook en Linkedin een goed kanaal om leads mee te genereren? Kan je social media ook inzetten ten behoeve van Lead nurturing?

Social media en je Marketing database

De marketing database is zo’n beetje het heilige der heilige voor de B2B marketeer. Marketing software voor social media management, CRM, marketing automation en Email marketing groeit enorm snel. Marketeers moeten zich in rap tempo meer ontwikkelen tot IT en software nerds. Software is de enige manier om alle contacten, communicatie en conversaties online te blijven volgen, het liefst in centraal in 1 database.

Digitale profielen opbouwen

Om te kunnen communiceren was vroeger een postadres voldoende. Later kwam de telefoon en tegenwoordig is een emailadres de manier om informatie te delen. B2B marketeers stoppen dan ook veel energie in het opbouwen van profielen met zoveel mogelijk contact mogelijkheden. Bij Social media ligt dat anders, je kunt iemand volgen, of iemand volgt jou, maar het rechtstreeks benaderen (1 op 1) behoort geautomatiseerd niet tot de mogelijkheden. Dat hoort ook niet thuis binnen het karakter van social media. Maar het opnemen van de social conversatie in het digitale profiel is wel bijzonder nuttig.

Bij Email marketing is het gebruikelijk de response te meten. Open Rate, Click through rate, etc vertelt iets over de interesse en de engagement. Bij social media gelden de parameters ‘retweet’, reply en favorieten. Volgers die actief zijn hebben invloed, kunnen je bereik vergroten en je van zinvolle feedback voorzien.

Buyer Persona’s

Waar ligt je klant ‘s nachts wakker van? Wat zijn z’n drijfveren en motieven? Welke onderwerpen en thema’s praat hij of zij over? Marketing is de statische informatie als NAW gegevens al ver voorbij. Het gaat om gedrag, stentiment en persoonlijke voorkeuren. Ook binnen de B2B markt. Verrijk je marketing database met informatie uit sociale kanalen en data krijgt weer een gezicht!

Social media is onmisbaar voor lead nurturing intelligentie

Social media levert je als B2B marketeer het meeste op als je begrijpt dat het toch echt geen zend-tool is maar vooral een luister-tool. Start en faciliteer de conversatie om feedback te vergaren. Verrijk je database met informatie afkomstig uit converstaties om hiermee vervolgens je lead nurturing te optimaliseren. Social media helpt je de emoties en motivatie van iemand vast te leggen. Goede marketing software moet tegenwoordig B2B marketeers in staat stellen de conversatie te koppelen en op te nemen in de marketing database.

Zorg je voor interactie en reageer je op Retweets of Likes, pas Brand monitoring toe en communiceer je ‘Human’? Je marketing database zal je dankbaar zijn en je in mooie nieuwe leads terugbetalen.

0 Shares
Previous

De 7 elementen van een Inbound Marketing campagne

Sta je op het punt voor Hubspot te kiezen? | Onboarding

Next