De 7 elementen van een Inbound Marketing campagne

0 Shares

Een succesvol leadgeneratie programma opzetten begint bij het bedenken en opzetten van een Inbound marketing campagne. Met een campagne bedoel ik het plannen, voorbereiden, uitvoeren, volgen en analyseren van een propositie voor je doelgroep. Er zijn creatief gezien veel verschillende campagnes te bedenken, maar uiteindelijk hebben ze allemaal dezelfde eigenschappen en onderdelen. 

De 7 elementen van een succesvolle Inbound Marketing campagne

  1. onderzoek wat de behoeften van je doelgroep zijn
  2. ontwikkel premium content
  3. stel de premium content beschikbaar via een CTA (call 2 action) op een landingspagina
  4. bedenk een serie van lead nurturing emails voor follow up scenario’s
  5. trek nieuwe bezoekers aan via blog-artikelen (gerelateerd aan het onderwerp van deze campagne)
  6. deel en promoot de premium content via social media
  7. meet en analyseer de performance van de campagne

1. Behoeften van je doelgroep

Mensen zoeken antwoorden op hun vragen steeds vaker op internet. Ook jouw klanten zijn ooit hun tocht op zoek naar antwoorden voor hun probleem of vragen online gestart. Onderzoek op basis van Buyer persona’s hoe jouw klant naar informatie zoekt. Welke problemen en uitdagingen zijn er, op welk moment en met welke zoekwoorden zoekt hij?

2. Ontwikkel Premium content

Informatie met een behulpzaam en informatief karakter doet het bij deze groep zoekenden bijzonder goed. Zorg er dus voor dat je dus focussed om jouw kennis en ervaring te delen. Premiun content is kwalitatief hoogwaardige informatie, professioneel opgezet, beschreven en gepresenteerd, meestal in een PDF whitepaper, een checklist of in de vorm van een eBook. Jouw klant is bereid om zijn email-adres aan jou af te geven in ruil voor deze content.

3. Call 2 action en landingspagina

Het email-adres is de valuta waarmee voor de premium content betaald wordt. De call 2 action maakt helder duidelijk wat je hiervoor krijgt, waarom je de informatie wilt en wat je mist als je de informatie niet download. Een call 2 action werkt het beste wanneer je vanuit de principes van Caldini communiceert. Een landingspagina moet zoveel mogelijk ontdaan worden van zaken die afleiden zodat alles erop gericht is om de transactie plaats te laten vinden.

4. Lead Nurturing

Zodra de bezoeker zijn emailadres heeft ingevuld en de informatie heeft ontvangen is het mogelijk deze anonieme bezoeker te ontwikkelen tot een volwaardige lead. Marketing automation helpt af te lezen op basis van welke criteria, gedrag of kenmerken vervolg emails gestuurd moeten worden met informatie dat voort borduurt op de eerder aangeboden informatie.

Dit is een proces dat tot in de finesses uitgevoerd moet worden waarbij timing en juiste informatie uitermate belangrijk is. Breng de stappen in kaart die er toe moeten leiden dat de lead verder ontwikkelt tot een goed geïnformeerde potentïele nieuwe klant.

5. Bloggen

Schrijf een artikel, of liefst een serie artikelen, verwant aan de premiun content offer. Verwoord je mening of opinie over het onderwerp en zet uiteen wat en waarom iets het beste werkt. Onderbouw en beargumenteer waarbij echter voldoende ruimte is voor de lezers om hierop te kunnen reageren in de vorm van vragen, complimenten en ook kritiek.

Een goed blog-artikel wordt goed door zoekmachines geindexeerd wat je een stabiele stroom van nieuwe bezoekers zal opleveren. Bloggen is een belangrijke schakel in je content marketing strategie.

6. Deel via Social media

Een blog schrijven is de helft van het werkt. Je blog promoten via social media en proberen hierover online ook een dialoog te voeren is de andere helft van het werk en een erg belangrijke factor voor succes. Blogs die veel aandacht krijgen via social media worden beter gewaardeerd door zoekmachines. Vergeet naast Twitter en Facebook Google+ niet, voor B2B marketeers wellicht het belangrijkste social media kanaal.

7. Meet en Analyseer

Bij elk proces is het van belang om op regelmatige basis te analyseren en bij te sturen. Laat de cijfers voor zich spreken en handel hier ook naar. De Digital B2B marketeer is zich hier zeer bewust van en heeft z’n target goed onderzocht en onderbouwd. Marketing KPI’s houden het schip op koers en zijn je beste kans om je doelstellingen om te zetten in concreet succes.

Inbound Marketing Campagnes managen

Het mooie is dat er uitstekende software beschikbaar is om inbound marketing campagnes mee op te zetten en te beheren. Zodra dit operationeel is ben je als marketeer in staat je inspanningen snel op te schalen en het rendement te optimaliseren. Inbound Marketing automation software is het fundament voor B2B leadgeneratie succes en de tool om je campagne te managen en te optimaliseren.

0 Shares
Previous

Wat is verschil tussen content marketing en inbound marketing?

Social media is onmisbaar voor lead nurturing intelligentie

Next