Marketing automation maakt marketing persoonlijk

0 Shares

Geschatte leestijd: 3 minutes

Marketing automation gaat niet alleen over het automatiseren van taken. Sterker nog, marketing automation levert juist veel inzicht op over een lead of klant, waardoor je in staat bent een authentieke en relevante conversatie te voeren. Marketing automation versterkt het menselijke in de communicatie.

Van kennismaking tot conversatie

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet is het een normale gewoonte elkaar een hand te geven. In een digitale wereld is je website vaak de plek waar iemand jouw bedrijf voor het eerst ontmoet. Hier vindt de digitale handdruk plaats (of ‘high five’ mag ook natuurlijk). Waar gaat de relatie hierna naartoe? In de fysieke wereld wissel je misschien nog een business-kaartje uit en heb je nog een kort praatje om elkaar nog iets beter te leren kennen.

Met marketing automation kun je hetzelfde proces faciliteren. Iemand bezoekt je website en zodra je z’n aandacht hebt is deze bereid zijn contactgegeven met je te delen door een webform in te vullen. Je stuurt vervolgens een introductie of welkomse-mail en ben je zo in staat interacties met je website en e-mail te volgen en vast te leggen in een profiel.

Een goed gesprek begint met goed luisteren

Je hebt nu iemand ontmoet, elkaar een hand gegeven en contactgegevens uitgewisseld. Je bent nu in staat de conversatie verder te voeren door relevante content te communiceren en de reactie daarop vast te leggen. En net als in de fysieke wereld, als iemand hierop niet reageert is dat in feite ook een reactie in de conversatie.

Als een goede vriend helpt marketing automation je te luisteren en signalen op te vangen waar je weer op gepaste wijze op kunt reageren. Doe je dit goed dan verstevig je de band en ook dat is net als in de fysieke wereld een proces die stap voor stap verloopt.

Funnel voor inbound marketing en sales

Software voor marketing automation neemt marketeers werk uit handen

  • Het versturen van een bedankt-bericht wanneer iemand een whitepaper of iets dergelijks bij je heeft gedownload.
  • Het versturen van een gepersonaliseerde followup-bericht om de conversatie weer verder uit te diepen.
  • Het tracken van alle activiteiten van je prospects en klanten op je website, met social media en je e-mails
  • Het automatisch uitvoeren van followup-taken nadat iemand interactie heeft met je website, social media of e-mail.
  • Het ondersteunen bij customer service en specifieke verkooptaken als verlenging van abonnementen en contracten.
  • Het op het juiste moment versturen van de juiste informatie, om zo de prospect verder kennis te laten maken met de oplossingen die jij biedt.
  • Het automatisch segmenteren van prospects en klanten op basis van hun interesses en voorkeuren.

Marketing automation stelt je in staat om op een hele persoonlijke manier te converseren, door inzichten te bieden die je zelfs in de fysieke wereld niet zo snel opgevallen waren. Daarnaast ontlast marketing automation jou van routine-taken, kortom een instrument waar veel tijdsbesparing mee te behalen valt. Door diepere inzichten en meer tijd ben je beter in staat nog meer te focussen op de persoonlijke aspecten van marketing.

0 Shares
Previous

Inbound Marketing Funnel optimaliseren

Online training inbound marketing

Next

Marketing automation whitepaper

Download onze GRATIS Marketing Automation whitepaper!