Haal het beste uit je Marketing Automation systeem

0 Shares

Geschatte leestijd: 2 minutes

Zet je Marketing automation in voor leadgeneratie? Dan maak je niet optimaal gebruik van het systeem en laat je zelfs enorme kansen liggen. Wanneer je je realiseert dat marketing automation eigenlijk gaat om het adequaat responderen op signalen, dan kun je je afvragen of marketing alleen aan de knoppen zou mogen zitten.

We lezen en horen momenteel ontzetten veel over content marketing en inbound marketing. Marketing automation is het uitgelezen systeem om deze strategieen mee uit te voeren. Het gaat om het ondersteunen van leads binnen de customer journey en zo dus meer nieuwe klanten te werven. Maar dat dekt nog niet eens de helft van wat je met marketing automation eigenlijk allemaal kan.

Ondersteun in de hele Customer Life Cycle

SiriusDecisions heeft onlangs bekend gemaakt dat maar 8% van de marketeers marketing automation ook inzet voor bestaande klanten. Maar 8% ! Blijkbaar zijn marketeers zich nog niet bewust van marketing automation in essentie eigenlijk is en ook kan. Bestaande klanten zijn het allerbelangrijkst, voor elke organisatie.

Nieuwe klanten ondersteunen

De eerste 30 tot 60 dagen zijn cruciaal wanneer nieuwe klanten zich aandienen. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je dienstverlening maar je kunt starten met een introductie van je bedrijf en instructies of een serie trainingen over je product.

Abonnementen of contracten verlengen

Heb je contracten met een bepaalde looptijd afgesloten met klanten? Denk dan eens na over campagnes met als doel de deze contracten verlengd worden. Het begint al met een seintje van “over 6 weken loopt uw abonnement / contract “. Je geeft in ieder geval het signaal af scherp en goed georganiseerd te zijn.

Klanttevredenheid meten

Als onderdeel van het verder optimaliseren van de relatie met je klant is het belangrijk dit goed te meten. Marketing automation kan helpen met klanttevredenheidsonderzoek in de vorm van een questionnaire of een online enquete.

Cross- en Upsell campagnes

Wanneer een bepaalde campagne goed werkt bij een van je klantgroepen, dan wil je dit natuurlijk ook proberen bij je andere klanten. Je zult waarschijnlijk je boodschap en het aanbod iets moeten aanpassen. Maar nieuwe opdrachten van bestaande klanten krijgen gaat waarschijnlijk een stuk makkelijker dan van nieuwe.

Marketing automation is vooral een communicatie-tool. Het is een gemiste kans als je het alleen inzet ten behoeve van leadgeneratie. Volgens Gartner komt 80% van je toekomstige omzet uit 20% van je bestaande klanten. Klanttevredenheid levert altijd nog de belangrijkste  bijdrage aan je groei en winst.

0 Shares
Previous

20 opmerkelijke digital marketing statistieken

SEO handleiding voor inbound marketeers

Next

Marketing automation whitepaper

Download onze GRATIS Marketing Automation whitepaper!