E-commerce leadgeneratie met Inbound Marketing?

0 Shares

Is inbound marketing toepasbaar voor e-commerce? De bekendste producent van marketingautomation-software Hubspot, is ervan overtuigd. En wij ook.

98% van bezoekers op e-commerce sites koopt niets!

Is dat erg? E-commerce gaat niet enkel om directe verkoop. Het gaat er om dat je met de bezoekers een relatie opbouwt en ze uiteindelijk weet te converteren tot klant. Die 98% bezoekt je site op dat moment helemaal niet met een directe koopintentie. Wat ze dan wel doen? Ze oriënteren en informeren zich. Vraag: hoeveel content heb je buiten de product detailpagina om? Hoe actief blog je? Hoeveel unieke content produceer je? Content is kingbinnen inbound marketing (en context is queen). 

Focus bij e-commerce ook op leadgeneratie

Je e-commerce contentstrategie moet zich richten op informatie waar consumenten in het aankoopproces iets aan hebben, ter ondersteuning van hun toekomstige aankoop. Idealiter geeft content een antwoord op vragen en twijfels die er leven. Bijvoorbeeld in de vorm van vergelijkingslijstjes, een top 5 best beoordeelde producten, een instructie hoe iets in elkaar gezet moet worden, etc.

Hierdoor geef je ze iets waarmee je je merk of product positief laadt. Het helpt de consument en is absoluut niet bedoeld als agressief verkooppraatje. Zo win je de harten van je aanstaande nieuwe klant en scoort je content ook nog eens goed in Google. Twee vliegen in één klap.

Lees hier mooi voorbeelden van typische inboundmarketing-content ‘How to Buy a Scanner‘. Of ‘How to tie a tie

Focus op de gehele sales cycle: van oriëntatie tot koop en retentie

Bij inbound marketing is het de kunst te zorgen dat websitebezoekers zich inschrijven op je nieuwsbrief of hun emailadres achterlaten. Hiermee kun jij als retailer vervolgens de relatie stap voor stap intensiveren. Vergeet niet dat bij de meeste consumenten het soms dagen of weken duurt voordat de knoop doorgehakt wordt en ze de bestelling plaatsen. In deze tijd kun jij harten winnen.

Marketing automation is motor achter inbound marketing. Het helpt je consumenten individueel en op maat te informeren met content die ze verleidt of overtuigt weer een stap te zetten richting een bestelling. Leadnurturing-programma’s zorgen ervoor dat consumenten uiteindelijk ook de aankoop bij jou uitvoeren, zodra zij er klaar voor zijn.

Zet de customer journey centraal

Richt je niet alleen op de harde conversie maar ook op de zachte conversie (opt-in dus). Biedt bijvoorbeeld gratis advies aan in ruil voor een emailadres. Ook webwinkelklanten doorlopen eerst de Sales Funel. Focus je dus per fase op het beantwoorden van de relevante vragen waar consumenten mee worstelen.

Inbound marketing ten behoeve van e-commerce

Er is uitstekende inboundmarketing-software die je helpt met goede keyword analyses, het ontdekken welke onderwerpen en thema’s belangrijk zijn voor je doelgroep en hoe je hier vervolgens op gevonden gaat worden. Ook voorziet inbound marketing in de mogelijkheid om landingspagina’s in te richten en een salesfunnel-proces op te zetten voor lead management.

Kortom, inbound marketing helpt e-commerce organisaties een relatie op te bouwen met bezoekers ver voordat ze de uiteindelijke aankoop doen. Pas je het goed toe, dan zul je zien dat het aantal organische bezoekers in enkele maanden significant toeneemt. En je bespaart ook nog eens op de veelal prijzige inkoop van advertising, zoals Adwords!


Welke marketingautomation-software past het beste bij jou? We vergeleken alle toonaangevende pakketten van verschillende leveranciers. Hier vind je een overzicht van beste marketing automation software.

0 Shares
Previous

Consument wantrouwt online marketing

Zo pas je inbound marketing toe

Next