Verschil tussen e-mail marketing en Marketing Automation?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld wat nou het verschil tussen eMail Marketing en Marketing Automation is. Begrijpelijk dat hier soms wat verwarring over ontstaat, email marketing maakt namelijk onlosmakelijk deel uit van marketing automation, er zijn echter toch ook grote verschillen.

eMail Marketing

eMail marketing stelt bedrijven in staat contact te onderhouden met hun prospects en klanten, met als doel te informeren, deals te promoten of nieuwe diensten aan te kondigen. In toenemende mate gebeurd dit gepersonaliseerd (persoonlijk geadresseerd) maar inhoudelijk is het vaak nog niet echt relevant voor de ontvanger. eMail marketing is nog steeds populair, marketeers hebben aangegeven in 2014 zelfs nog meer hierin te willen gaan investeren. eMail marketing is vooral een echte 'zend' tool.

Marketing Automation

Marketing automation is veel uitgebreider, maar is ook bedoeld ter ondersteuning van een heel ander proces. Bij Marketing Automation gaat het erom de hele keten van online interacties van een prospect te tracken, op dynamische wijze wordt zo een uitgebreid profiel opgebouwd.

Hierdoor ben je vervolgens in staat een geautomatiseerde dialoog uit te voeren, gebaseerd op gedrag (zowel impliciet als expliciet). Als iemand A1 + B2 doet, dan wordt C de vervolgactie (lees hier meer over Lead scoring en Lead Nurturing)

Email gaat in dat opzicht niet verder dan het registreren van de interactie binnen een campagne, zoals het openen van een email of clicks, maar doet verder niets met de feedback. Marketing automation is in tegenstelling tot eMail marketing meer een 'luister' tool en past dan ook heel goed binnen een inbound- of contentmarketing strategie.

Email is een kanaaloplossing. Marketing automation is dat juist niet. De kracht van Marketing automation zit juist in het convergeren van de verschillende kanalen en hier consistentie en relevantie binnen te organiseren, waarbij de klant centraal staat.

 Kanalen binnen Marketing Automation

 • Website
 • Social Media
 • Apps
 • SMS
 • Email
 • Telefonie (support / service centers)
 • iBeacon (B2C)
 • Point of Sale (B2C)

Enkele email-providers zijn onlangs ook actief geworden met Marketing automation, als vervolg op of als verlengstuk op hun email-activiteiten. Ik voel de neiging om hier waakzaam voor te zijn. Email is een kanaal binnen Marketing automation absoluut een belangrijk onderdeel, maar eigenlijk hebben die twee verder totaal niets met elkaar van doen.

Vergelijk eMail Marketing vs Marketing Automation:

Features eMail Marketing Marketing Automation
Lead capturing (opt in) Ja Ja
Segmentatie Ja Ja
Opstellen & versturen eMails Ja Ja:
Automation & triggers Ja Ja
Reporting & Analytics Ja Ja
Mass mailing Ja Ja
eMail Campagnes Ja Ja
SEO management Nee Ja
Web behavior tracking Nee Ja
Segmentatieregels op basis van gedrag Nee Ja
Social Media management Nee Ja
Lead Scoring Nee Ja
Lead Nurturing Nee Ja
Multi-Channel Campagnes Nee Ja

 Marketing Automation zet je in wanneer:

 • De Buyer Journey langer dan 1 week is (vaak weken tot enkele maanden)
 • Je uitgebreide en intelligente webforms & landingspagina's wilt gebruiken
 • Je meerdere producten binnen meerdere markten verkoopt
 • Je de lead to sales conversie aanzienlijk wilt verhogen

Conclusie:

eMail marketing software is de juiste keuze wanneer het vooral gaat om het periodiek informeren van relaties. Het is echter niet de aangewezen oplossing om te ondersteunen in een complex en gefragmenteerd aankoopproces (de Buyer Journey). Marketing Automation wordt daarom dan ook nu nog vooral binnen de B2B markt ingezet, in mindere mate de B2C markt, maar het zou mij niet verbazen als dat binnenkort gaat veranderen.

Wellicht al in 2014, daar Marketing Automation nu al niet meer alleen voor leadgeneratie wordt ingezet, maar ook voor de gehele customer lifecycle. Bijvoorbeeld voor het leveren van trainingsmateriaal voor opleidingen, het managen van service levels en het monitoren van customer satisfaction.

Marketing Automation is een bijzonder krachtige en efficiënte oplossing voor het omzetten van anonieme online bezoekers naar prospects en uiteindelijk naar kwalitatief goede leads en klanten op basis van hun gedrag en behoefte.