Inbound marketing is de basis voor leadgeneratie

Inbound marketing is een strategie die ervoor zorgt dat potentiële klanten naar jou toekomen. Dat je gevonden wordt vanwege het bieden van zinvolle en handige informatie. Zodat ze met je in contact willen blijven gedurende hun aankoopreis, omdat je iets toevoegt.

inbound marketing board

Inbound marketing gaat over het creëren van thought leadership, organische zichtbaarheid en sociale reikwijdte. Inbound marketing is daarom vooral ook een ‘mindset’ waarbij je uitgaat van eigen kennis, kunde en kracht.

Inbound Marketing zorgt voor structureel meer leads en nieuwe klanten

Het draait bij inbound marketing om ‘verdiende aandacht en dus niet om ‘gekochte media’. Bij inbound marketing is het effect duurzaam. Dit in tegenstelling tot een advertentie waar het effect weg is zodra je de advertentiecampagne uitzet. Wanneer je interessante informatie deelt vinden klanten het de moeite waard om met je in contact te blijven. En dat werkt! Potentiële klanten zijn advertenties die onderbreken en/of niet relevant zijn meer dan beu. Ze sorteren dan ook steeds minder effect.

Inbound Marketing: ondersteun in het oriëntatie en aankoopproces

Een overgrote deel van de mensen (liefst 80%) gaat eerst online op zoek naar informatie over een product of dienst, alvorens tot aanschaf over te gaan. Dit betekent dus dat er al een hele digitale reis is afgelegd voordat er uiteindelijk tot aanschaf wordt overgegaan. Het is dan ook cruciaal dat je gevonden wordt, bezoekers op je website graag een ‘lead’ willen worden en vervolgens doorgroeien naar een tevreden klant.

Inbound marketing zorgt voor:

 • beter bereik bij de juiste doelgroep
 • verhoogde zichtbaarheid
 • meer organisch bezoek
 • meer prospects om te converteren in leads
 • lagere kosten per lead

De kracht van Inbound marketing is de gecombineerde aanpak van Content MarketingSEO gebaseerd op mensen, Social Media conversatie, Lead Nurturing via Marketing Automation en Inbound KPI rapportages + Analytics. Inbound marketing heeft een holistische meerwaarde: de som is sterker dan de afzonderlijke delen. Om dit te realiseren moeten de verschillende componenten wel naadloos met elkaar samenwerken.

Ons inbound marketing proces:

marketing automation infographic
 • Bezoekers inspireren: het creëren van relevante content voor de beoogde buyer persona doelgroep en het optimaliseren van de vindbaarheid van deze content door SEO
 • Het online promoten van content, bijvoorbeeld door social media, e-mail marketing en bloggen
 • Leads genereren: ervoor zorgen dat de landingspagina’s en Call to Actions (CTA) hun werk doen en bezoekers veranderen in prospects
80% van de kopers gaat eerst online op zoek

80% van de kopers gaat eerst online op zoek

44% begint zijn zoektocht via zoekmachines

44% begint zijn zoektocht via zoekmachines

70% klikt alleen op organische zoekresultaten

70% klikt alleen op organische zoekresultaten

97% meer inbound links voor bedrijven die bloggen

97% meer inbound links voor bedrijven die bloggen

57% van de mensen kijkt TV en zoekt tegelijk online

57% van de mensen kijkt TV en zoekt tegelijk online

55% meer online bezoekers door inbound marketing

55% meer online bezoekers door inbound marketing

250% meer en betere leads door inbound marketing

250% meer en betere leads door inbound marketing

50% hogere conversie door inbound marketing

50% hogere conversie door inbound marketing


Waarom is marketing tegenwoordig onvoldoende in staat resultaat te leveren?

Outbound tactieken werken steeds minder efficiënt. Adverteren om klanten te werven werkt tegenwoordig niet meer zoals vroeger. Het is echter (nog wel) nuttig voor branding en/of ter ondersteuning van inbound marketing. Het internet biedt meer dan ooit de juiste informatie voor potentiële kopers. Ze zijn getransformeerd tot ‘informatiezoekers’. Dit heeft de klantreis en het aankoopgedrag fundamenteel veranderd.

 • Bezoekers inspireren: het creëren van relevante content voor de beoogde groep en het optimaliseren van de vindbaarheid van deze content door SEO
 • Hoogwaardige content wordt met elke upgrade belangrijker voor de vindbaarheid van je site in de zoekresultaten.
 • Social Media: Facebook Likes en Google+ hebben meer dan ooit invloed op de ranking van content en producten binnen zoekmachines.
 • SEO truukjes werken niet meer: tegenwoordig kan iedereen een modern CMS systeem optimaliseren voor zoekmachines, je maakt alleen nog maar het verschil met sterke, gewaardeerde en dus gedeelde content.
 • Klanten zijn online veel zelfstandiger geworden: het gedrag van klanten is steeds meer aan het veranderen. 80% van alle consumenten onderzoekt en vergelijkt tegenwoordig producten online. Met inbound marketing ben je in staat hun gedrag positief te beïnvloeden, te voorzien in de belangrijkste behoeften en ze aan je te binden.

Inbound Leadgeneratie dus

Je website is een van de belangrijkste marketing en sales tools om online leads mee te genereren. Althans als je kwalitatief goede content hebt die via zoekmachines veel bezoek oplevert. Bij de meeste bedrijven is het echter nog steeds zo dat als deze bezoekers al massaal komen ze vervolgens ook weer massaal en anoniem de site verlaten.

Creëer een Call to Action die iets oplevert

Het doel moet zijn dat een potentiële klant gedurende de gehele oriëntatie- en vergelijkingsfase met je in contact wil blijven. Dat lukt wanneer je dus iets te bieden hebt, namelijk: gratis en waardevolle informatie waar hij iets aan heeft. Het enige wat je er voor terugvraagt is zijn e-mailadres zodat je op gepaste, goed getimede en relevante wijze met hem kunt communiceren.

Content waar je doelgroep iets aan heeft is ‘How to’ content, FAQ’s, whitepapers, blogs met nieuwe inzichten, case studies, de beste tips en onderzoeksartikelen, voor een bredere context. Door het bieden van behulpzame informatie win je zijn vertrouwen en interesse. De geboden informatie moet niet alleen relevant zijn, maar ook precies op het juiste moment en via het juiste kanaal gecommuniceerd worden. Op deze wijze help je jouw leads toe te werken naar hun aankoop. Marketing Automation is het fundament onder Inbound Marketing, letterlijk het meer ‘intelligente’ deel:


1. Lead Nurturing

Door het actief opbouwen van profielen check je niet alleen een bepaalde mate van interesse bij de bezoeker, maar ook waarom de persoon geïnteresseerd is, welke behoefte er is, wat de motieven zijn en voor welk type organisatie de persoon werkt.

Aan de hand van de verkregen informatie zorg je ervoor dat de geïdentificeerde websitebezoeker van jou de juiste informatie krijgt. Het is de kunst de juiste informatie op het juiste moment te versturen. Dit is lead nurturing.

2. Lead Scoring

Door het toepassen van lead scoring bepaal je in welke fase van het aankoopproces de prospect zich bevindt en werk je toe naar beter gekwalificeerde leads. Je wijst punten toe gerelateerd aan het digitale gedrag van een prospect.

Door het optellen van scores kan er prioriteit aan verschillende leads gegeven worden. Leads die voldoende interesse tonen worden uiteindelijk voor opvolging naar sales gestuurd.