Storytelling verbindt vanuit emotie en logica

0 Shares

Storytelling wordt als een belangrijk element van content marketing gezien, een manier om nieuwe klanten te werven zonder te verkopen. Door educatie en informatie te delen met je doelgroep win je de harten van je doelgroep. Net als bij content marketing moet bij storytelling het verhaal zo goed zijn dat mensen het graag willen delen met vrienden, kennissen en hun sociale netwerken.

Definitie van Storytelling

“Het overbrengen via woorden en beelden van gebeurtenissen. Verhalen die makkelijk overdraagbaar zijn, blijven hangen en tot doel hebben een verandering aan te brengen in het motief of standpunt”

  • Emotie biedt kansen om een band met je klant op te bouwen
  • Logica onderbouwt de geloofwaardigheid van het verhaal

Storytelling helpt de klant tijdens de aankoopreis. Storytelling is ideaal om meningen en ervaringen te delen. Het helpt zogezegd emoties en logica te verbinden.

Om een goede storyteller te zijn moet je:

  • In een split second de aandacht van je klant verdienen
  • Vanuit het gegeven dat tijd en aandacht tegenwoordig een schaars goed is
  • En dat tijd en aandacht de meest waardevolle elementen van dit tijdperk zijn
  • Het verhaal geloofwaardig vertellen, authentiek zijn en de gemaakte beloften nakomen
  • Beginnen met luisteren. Verdiep je in de emoties van je publiek
  • Bedenk goed wat je wilt bereiken

Iedere storyteller moet zich in eerste instantie afvragen wat het doel is: wil je overtuigen, veranderen of shockeren? En welk verhaalsoort hoort hier vervolgens bij? Een persoonlijk verhaal, een heldenverhaal, een sprookje of een portret? Wie zijn de personages in het verhaal, de tegenstanders en de helpers? Waar speelt mijn verhaal zich af? En natuurlijk wat wil ik met mijn verhaal aan de kaak stellen? Welk punt wil ik maken?

Storytelling en Social Media

De meeste marketeers behandelen social media als een zendkanaal. Ze gaan totaal voorbij aan het feit dat social media tweeweg communicatie is. Twitter bijvoorbeeld is te vergelijken met een digitale cocktailparty. Een verhaal vertel je vanuit empathie en emotie, zorg voor verbinding en wees vooral menselijk. Alleen dan zullen mensen ook naar jou luisteren. Storytelling kent de volgende 5 kenmerken: karakters zoals helpers maar ook tegenstanders in het verhaal een setting zoals tijd en plaats een conflict, dit stuurt de actie in het verhaal een plot, opgebouwd uit eerder vertelde elementen thema, het grote idee dat moet blijven hangen.

Storytelling en marketing automation

Dripmarketing is een bijzonder krachtige wijze om klanten stapsgewijs te informeren en te overtuigen. Marketing automation is een snel groeiend fenomeen om dit gepersonaliseerd te doen. Hier ligt voor marketeers nog volop ruimte om storytelling goed toe te passen. Net zoals een boek uit verschillende hoofdstukken en elementen bestaat kun je met behulp van marketing automation het verhaal stapsgewijs en goed getimed vertellen.

Marketing Automation is een platform waarmee je al je content marketing kunt organiseren waarbij Marketing ROI als uitgangspunt dient.

0 Shares
Previous

Migratie naar SharpSpring Visual Workflows

Marketing automation starten zonder business case, kan dat?

Next