Wat is verschil tussen content marketing en inbound marketing?

0 Shares

Bied de juiste content in iedere fase van de aankoopreis.

Er wordt veel gesproken en geschreven over Inbound marketing en zelf nog meer mensen hebben het momenteel over content marketing. Maar lijken de 2 niet heel erg op elkaar? Moet je met een van beiden iets gaan doen, of met allebei? Er zijn al veel blogs geschreven over de verschillen en de overeenkomsten van inbound marketing en content marketing. Toch is er nog veel discussie en onduidelijkheid.

De overeenkomst

De overeenkomst tussen beiden is dat je zinvolle, behulpzame en inspirerende informatie deelt waar vervolgens geïnteresseerden op af komen. Een belangrijk kenmerk hierbij is dat je de boodschap niet opdringt, noch jezelf of je product actief verkoopt of aanprijst.

De kracht hiervan is dat prospects op een sympathieke niet interrumperende manier kennis maken met je bedrijf doordat je simpelweg alleen maar waarde voor hen toevoegt. Op deze manier verdien je hun aandacht, in plaats van deze te kopen (via adverteren en wat outbound marketing heet) en waar we eigenlijk allemaal zo een hekel aan hebben.

Verschil tussen content marketing en inbound marketing

Content is een universeel begrip en kun je op veel uiteenlopende manieren toepassen. Van blogs en whitepapers tot print en video. Content marketing wordt ingezet voor branding als ook voor loyalty en service / support toepassingen. De content kan zowel via search en email als ook via advertising en ook in offline vormen aangeboden worden. De Allerhande is hier een goed voorbeeld van.

Content kent ontelbare verschijningsvormen. Het is een krachtig wapen om de harten van je klanten te veroveren. Het is echter ook de kunst te weten wanneer wat in te zetten en voor wie. Als content king is dan is bij inbound marketing context queen.

Bij inbound marketing gaat het erom dat je gevonden wordt. SEO (search) is de belangrijkste factor. Prospects zoeken online naar informatie en door slimme inbound marketing technieken wordt jouw content gevonden en zorg je er ook voor dat deze prospects met jou in contact wil blijven, gedurende de gehele buyer journey.

Het is een set van marketing tactieken, die ervoor moet zorgen dat de content ook op het juiste moment bij de juiste doelgroep onder de aandacht komt, met de beoogde doelgroep in gedachten. Je wilt degene die je content consumeren converteren naar leads en vervolgens ontwikkelen naar nieuwe klanten.

Inbound marketing helpen context te creëren rondom de content zodat deze optimaal ingezet wordt EN het gaat ook om het creëren van thought leadership, organische zichtbaarheid en sociale reikwijdte vanuit deze content.

Inbound marketing is uiterst effectief juist door het gecombineerd inzetten van deze 5 onderdelen.

Content en Inbound marketing kunnen niet zonder elkaar

Content is dus een belangrijk onderdeel van Inbound marketing, zeg maar de brandstof die de machine doet draaien. Zonder content zou inbound marketing niet kunnen bestaan. Inbound marketing is echter meer dan het creëren van content, het is een combinatie van tactieken om ten eerste gevonden te worden om vervolgens vanuit deze content leads te genereren en te converteren naar klanten.

Tip

Het zo goed mogelijk in kaart brengen van Buyer personas en de Buyer journey is essentieel om optimaal te scoren met inbound marketing. Wil je aan de slag? Volg gratis onze 5-delige inbound marketing training (zie aanmelding hieronder), of download onze whitepaper.

The sales funnel is dead: “Long live the buyer journey”.

0 Shares
Previous

Google plus voor B2B marketing steeds belangrijker

De 7 elementen van een Inbound Marketing campagne

Next