Profiel B2B marketeer verandert in Buyer Journey expert

0 Shares

Volgens Forrester Research is 75 tot 90% van de Buyer Journey online al doorlopen alvorens er contact opgenomen wordt met leveranciers. Dit verandert de rol van B2B marketing op fundamentele wijze.

De Buyer Journey begrijpen

Marketeers zullen zich meer dan ooit moeten verdiepen in de Buyer journey of klantreis, die prospects tegenwoordig multi-channel doorlopen. In een eerder rapport van Forrester Research “The Multichannel Maturity Mandate  wordt duidelijk dat veel B2B marketeers deze shift in zowel mindset als ondersteunende tools nog moeten maken. Belangrijkste obstakels zijn de nog altijd aanwezige kloof tussen Marketing en IT en de samenwerking met Sales. Ook de intern heersende cultuur van silo’s wordt door marketeers als een obstakel ervaren.

Het snijpunt tussen Marketing, Sales en IT

Meer dan ooit zal de marketeer van de toekomst zich ook moeten gaan ontpoppen als IT en Sales expert. De diversiteit en complexiteit neemt exponentieel toe, het aantal kanalen waarover klanten zich bewegen is de afgelopen 20 jaar vertienvoudigd. Digitale marketing lijkt de sleutel om deze ontwikkelingen bij te kunnen houden, het aantal Marketing Automation aanbieders groeit dan ook snel.

Het profiel van de B2B Marketeer

Belangrijkste uitdaging momenteel  voor marketeers is om bij te blijven in de ontwikkelingen van digitalisering rondom de klant. Over 2 tot 3 jaar ziet de CV van de doorsnee marketeer er al weer anders uit met ervaringseisen als lead nurturing , content marketing, social media, analytics, buyer persona’s en niet te vergeten privacy wetgeving.

Gewenste skill-set voor B2B Marketeer

Onderzoek door het Online Marketing Instituut uit de VS heeft inzicht opgeleverd over de gewenste skills ten opzichte van de kwaliteit in het aanbod. Grote Enterprise-organisaties worstelen momenteel met de invulling van de vacature voor digital marketeer. Er zijn 8 skill-sets gedefinieerd waar de B2B marketeer tegenwoordig aan moet voldoen. Onderstaand overzicht geeft aan welke deze zijn. De percentages geven de gewenste zwaarte, of gewicht aan binnen het functieprofiel:

  1. Analytics (37%)
  2. Mobile marketing (29%)
  3. Email marketing (27%)
  4. Content marketing (27%)
  5. Social media (27%)
  6. Marketing automation (24%)
  7. SEO (19%)
  8. Online advertising (12%)

De functie van de Digital Marketeer is dus erg divers. Op welke skill scoor je goed? Analytics en mobile marketing wordt meer gewicht gegeven, veel kansen dus mocht je deze skill al goed beheersen. Marketing software wordt steeds belangrijker voor marketeers om processen te koppelen en inzichtelijker krijgen.

Digital Marketing partner

Wij leggen ons wat marketing-software betreft nergens op vast. Dagelijks werken met meerdere systemen zoals HubspotMarketo en SharpSpring. Het aanbod van marketing automation software is overweldigend groot, maar de essentie blijft hetzelfde, luisteren naar je klant en daarop zo goed mogelijk anticiperen.

Software is essentieel in het ondersteunen van je prospect of klant over alle kanalen. Marketeers met veel affiniteit met data en met software hebben dan ook duidelijk een voorsprong. Zeker wanneer de Buyer Journey centraal staat. Ons motto is dan ook:

De Sales Funnel is dood, lang leve de Buyer Journey!

Stan & Stacy Marketing

0 Shares
Previous

Content Mapping overzicht

Onder de loep: Dynamics 365 for Marketing

Next
Whitepaper inbound marketing Stan & Stacy

Download onze gratis inbound Marketing Whitepaper