Content Marketing gaf webshop een boost

0 Shares

We praten bij Stan & Stacy graag over de kracht van het aanbieden van hoogwaardige informatie en welke contentstrategieën het beste werken. Interessant dus om in de dagelijkse, weerbarstige praktijk te kijken of die strategieën ook echt werken.

Daarom gaan we deze week praten met een ondernemer die haar mouwen opstroopte, er tegenaan ging en al doende merkte dat het plaatsen van content wonderen deed voor haar webshop. “Het plaatsen van content op mijn website gaf een enorme boost aan mijn webshop.” We gaan op weg naar Haarlem voor gesprek met Angelique van Faassen-Sanchez, eigenaresse van JouwTaart.nl en haar man, Erwin van Faassen.

“JouwTaart.nl was in eerste instantie iets waar ik kleinschalig mee aan de slag wilde gaan, naast mijn toenmalige baan. Iets voor in de avonduren en weekenden”, aldus Angelique. “Vlak nadat ik begonnen was met het uitwerken van mijn ideeën viel mijn baan weg. Dat gaf mij de ruimte om serieus aan de slag te gaan met mijn liefde voor taarten bakken. Ik wilde graag workshops gaan geven aan andere liefhebbers.

Dat nam vanaf dag 1 een hoge vlucht en was erg leuk om te doen. Maar ik wilde meer. Ik merkte al snel dat er veel behoefte was aan inspiratie én aan instrumenten en benodigdheden om de taarten te maken. Daarop besloot ik een website neer te zetten waar ik de workshops kon communiceren, recepten kon delen en waar mensen foto’s van hun zelfgemaakte taarten kunnen plaatsen. Een schot in de roos want mensen wilde maar al te graag het resultaat van hun hobby delen met andere makers.”

Taggen

Content is fijn maar als het foto’s betreft schiet het niet op als er bij de foto alleen IMG_2301.jpg of iets dergelijks staat. “Vooral in het begin moest ik samen met Erwin veel foto’s zelf taggen om ze zodoende waardevol te maken voor zoekmachines. We moesten de doelgroep hierin wel enigszins ‘opvoeden’ en dit blijft nog steeds een belangrijk punt. Maar dat betaalde zich wel dubbel en dwars uit. Als je in Google ‘barbietaart maken’ intikt staan we goed bovenaan en ook via de Google Afbeeldingen zijn we goed vertegenwoordigd en linken veel foto’s door naar JouwTaart.nl.”

Erwin is internet marketeer en heeft samen met een compagnon een eigen bureau in e-mailmarketing. “Na enige twijfel in het begin over de haalbaarheid van het project stortte hij zich in de avonduren vol passie op het ontwikkelen van de online omgeving. De eerste stap was zogezegd het taggen van de foto’s. Direct daarna ging hij kijken via welke zoektermen in Google mensen bij ons uitkomen.

Daarop gingen we content creëren die voorziet in die informatiebehoefte.” Inbound marketing avant la lettre, maar die marketingfilosofie werd hier naar eigen zeggen intuïtief toegepast. “Gewoon kijken naar wat mensen zoeken en daarin voorzien. Zo simpel is het”, aldus Erwin.

Afhankelijk van Google

Erwin ging ook aan de slag met Google SEA en SEO. “Interessante uitdaging om uit te vinden wat werkt en wat niet en al doende je beleid bij te sturen. Wat doe je bijvoorbeeld als je een SEA campagne hebt die binnen het vooraf bepaalde budget zijn werk doet maar je hebt met je content ondertussen via SEO ook de eerste positie in Google gerealiseerd? Ook interessant om te zien is dat je in beginsel alles zelf moet doen en dat je langzaamaan steeds meer via Google kunt doen (zie afbeelding).

Maar wil je wel zo afhankelijk zijn van Google? is dan weer de vervolgvraag. We merkten bijvoorbeeld dat we een kleine dip hadden in de bezoekscijfers op hetzelfde moment dat we de webshop startte. We dachten dat onze focus op het bouwen en implementeren van de webshop ervoor had gezorgd dat we minder aandacht hadden besteed aan contentcreatie voor de website. Maar verder onderzoek maakte duidelijk dat de hele markt in die periode dezelfde dip te verwerken had gekregen. Er was dus een andere reden, die buiten onze directe invloedssfeer lag, die voor de dip had gezorgd.

Troostrijke gedachte maar ook weer niet want hoe voorkom je dat je zo afhankelijk bent van Google?”, aldus Erwin. ”Erg belangrijk in dit hele spel is ervoor zorgen dat je een online strategie bouwt op meerdere palen, om ervoor te zorgen dat het gebouw niet instort bij het wegvallen van 1 paal. Dus je niet alleen focussen op SEO, SEA, een nieuwsbrief of linkbuilding, maar zorgen dat het geheel klopt”, vervolgt hij.

Content Marketing helpt webshop

De webshop was een natuurlijke aanvulling op de workshops en de site. “Ik merkte dat er veel behoefte was aan het juiste gereedschap en de goede ingrediënten om de best mogelijke taart te maken”, aldus Angelique. “Het was dus een no-brainer om zelf een webshop te beginnen. We merkten al direct dat het een groot voordeel was om al een site te hebben met veel bezoekers en goede content die gevonden wordt in Google.

Relatief veel kopers in de webshop komen namelijk binnen via de website. Reden om ervoor te zorgen dat er continue hoogwaardige content wordt geproduceerd die wordt gevonden door mensen met die informatiebehoefte.” Om die reden wordt het team van 6 mensen de komende maanden uitgebreid met iemand die zich alleen maar gaat bezighouden met contentcreatie en -optimalisatie. “Daar verwachten we veel van. Dat moet zorgen voor de nodige continuïteit maar ook groei”, aldus de gedreven eigenaresse.

USP

Gevraagd naar het onderscheidend vermogen van hun initiatief in een markt die vergeven is van kleinschalige activiteiten, veelal vanuit huis, geven ze beide aan dat klanttevredenheid en het brede aanbod aan producten cruciaal is voor het huidige succes. “We hebben net iets meer producten dan de meeste andere partijen, proberen de eerste te zijn met nieuwe producten en daarnaast doen we onze uiterste best om klanten tevreden te houden zodat ze terugkomen.” Klantretentie, ook alweer zo’n cruciaal onderdeel van inbound marketing. JouwTaartshop geeft hier heel concreet invulling aan door vaste klanten vanaf de tweede bestelling extra voordeel te geven, waaronder goedkopere verzendtarieven en extra maandelijkse korting op wisselende producten.

0 Shares
Previous

Bijten e-commerce en inspiratie elkaar?

‘Tijd is online gratis geworden!’

Next