Waarom SharpSpring perfect is voor het MKB

0 Shares

SharpSpring is software voor marketing automation en wordt geproduceerd door het gelijknamige Amerikaanse bedrijf SharpSpring inc. Sinds 2014 timmert het bedrijf hard aan de weg. Inmiddels is SharpSpring uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige platforms voor marketing automation. Met een zeer goede verhouding tussen maandelijkse kosten en functionaliteit is het een erg interessante oplossing voor het MKB+. Voor ongeveer de helft van de prijs van Hubspot-abonnement ontvang je een ongeveer vergelijkbare dienst. Zo houd je nog wat geld over voor goede content. Ook niet onbelangrijk.

SharpSpring zet in op alignment sales en marketing

Alhoewel de naam misschien anders doet vermoeden is Marketing automation een feestje van marketing én van sales. We schreven er al talloze blogs over. Zonder samenwerking geen optimaal resultaat. SharpSpring probeert een brug te slaan tussen beide disciplines en zorgt voor een gestroomlijnde ervaring voor de lead.

SharpSpring bevat diverse sales-tools, waaronder geïntegreerde CRM-functionaliteit. Binnen SharpSpring kunnen sales en marketing, op basis van rollen prima samenwerken. De functionaliteit is natuurlijk minder uitgebreid dan bijvoorbeeld bij Salesforce, maar voor de meeste MKB-bedrijven is het ruim voldoende om leads en orders efficient te tracken. Zodra een lead converteert tot SQL, wordt deze automatisch zichtbaar in de sales pipeline.

Het verkoopteam kan van iedere lead en opportunity de history (surf- en klikgedrag) bekijken, waardoor het team nooit meer ‘koud’ hoeft te bellen, maar zich al een goed idee over het interessegebied van de lead kan vormen. Sales kan vervolgens offertes en orders eenvoudig tracken, waardoor rapportages zowel marketing- en salesinformatie bevatten. Omdat zowel kosten als opbrengsten worden verwerkt in één systeem, rolt de gewilde closedloop-rapportage (ROI) er dan ook zo uit.

SharpSpring kent een grote hoeveelheid zinvolle en mooie out-of-the-box rapportages. Deze zijn in beperkte mate te personaliseren, maar bieden een goed overzicht van wat er zich afspeelt binnen een campagne op het gebied van marketing en sales.

Direct inzicht in de ROI van marketing

Doordat SharpSpring de samenwerking tussen sales en marketing erg eenvoudig maakt, krijgt de marketeer (en het management) een goed inzicht in de marketing-ROI. Niet alleen kosten, maar ook de opbrengsten worden per lead, campagne en medium geregistreerd. Eindelijk kun je de directie laten zien dat marketing financieel zijn eigen broek kan ophouden. Marketing is geen money burner meer maar een money earner. Enerzijds voert marketing in wat de kosten van een bepaalde campagne zijn, anderzijds geeft sales aan wat de waarde en status van de offerte is.

Op basis van deze gegevens toont SharpSpring je exact wat de opbrengsten en kosten van een lead per campagne of medium zijn. Zijn de kosten van Google Adwords hoger dan de opbrengsten aan orders? Levert social media ook omzet op? Misschien kun je je marketingbudget beter besteden

SharpSpring geeft je niet alleen inzicht in de kosten, maar ook in de opbrengsten van je marketing-euro’s. Dit is geen onderscheidende factor ten opzichte van andere oplossingen, het gemak waarmee dit mogelijk is in SharpSpring is dat zeker wel.

Voldoende functionaliteit

We kunnen hier uitgebreid discussiëren over wat marketing automation precies is of moet zijn, het feit blijft dat de meeste bedrijven en marketingbureau’s niet verder komen dan een veredelde drip-campagne. Als dat zo is heb je aan SharpSpring meer dan genoeg. Zelfs wanneer je een workflow meer afstemt op daadwerkelijk een-op-een klantgedrag, kun je met SharpSpring prima uit de voeten. Kijk je vervolgens naar de prijs, zo’n € 450 per maand, dan kun je niet anders dan concluderen dat dit een zeer mooie prijs/kwaliteit-verhouding is.

In de meeste gevallen zul je SharpSpring afnemen via een partner die je helpt bij het opzetten van buyer personas, het maken van content, het inrichten van de software en het geven van trainingen. Wil je helemaal zelf aan de slag, wat ik je zeker in het begin overigens sterk afraad, dan is het goed om te weten dat SharpSpring ook een helpdesk heeft in Zuid-Afrika waardoor je geen last hebt van een tijdsverschil. Je hoeft dus niet 8 uur te wachten voordat de Amerikanen wakker zijn.

Gebruiksvriendelijke interface

Iets anders dat opvalt is de mooie, overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface van SharpSpring. Daar kunnen andere pakketten als Eloqua en Hubspot nog iets van leren. Het oogt namelijk als een eenheid.

Waarom is een interface zo belangrijk? Als het inrichten van marketingautomation-systemen niet je vak is, helpt een goede interface je met het eenvoudig vinden en inzichtelijk maken van informatie. En bij het inrichten van workflows. Nu ik er over nadenk, ook als marketing automation wèl je vak is, is een mooie, overzichtelijke GUI geen overbodige luxe. Maar dat is een andere discussie. SharpSpring heeft dit, op enkele kleine inconsequenties na, goed voor elkaar.

  • E-mail maken via een WYSIWYG-editor of in code view.
  • Conversie-formulieren maken via een grafische editor.
  • Grafische presentatie van de salesfunnel.

Wat zijn de nadelen van SharpSpring?

Kent SharpSpring geen nadelen? Oh, zeker wel. Net als iedere andere software. De meest in het oog springende nadelen van SharpSpring zijn:

  • SharpSpring gebruiken naast een CRM-systeem is hierdoor erg onhandig. Salesforce is hier de uitzondering op de regel.
  • File-beheer kan wat gebruiksvriendelijker worden opgezet.
  • Workflows beperken zich tot uitgebreide drip-campagnes.

Heb ik nog een digital marketing agency nodig?

Ik zeg automatisch ‘ja’, maar misschien ben ik bevooroordeeld. Laat ik het onderbouwen. Ik zeg ‘ja’ omdat inbound marketing (en dus ook marketing automation) een totaal andere tak van sport is dan outbound marketing, de discipline waarin de meeste marketeers zijn opgeleid.

Als je geen ruime ervaring hebt met marketing automation, en de bijhorende productie van content, is een goed professioneel leadgeneratiebureau geen overbodige luxe. Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan met de software, niemand houdt je tegen. Maar om er echt alles uit te halen en te gaan voor een maximaal resultaat, heb je in beginsel absoluut hulp nodig van een specialist.

Vergeet niet: marketingautomation-software is slechts software. Het gaat er om wat je ermee doet. Ik vergelijk het wel eens met een auto. Je kunt een mooie middenklasser kopen of een hele dure topper, maar als je niet kunt rijden of de weg naar je klant niet kunt vinden of niet over goede brandstof beschikt, heb je er niets aan. Zo is het ook met marketing automation. De software die je kiest is een klein onderdeeltje van je hele marketing automation.

Zonder eerst een goede strategie, helder inzicht in je buyer personas én geweldige content te creëren ben je nergens. Alleen onder goede begeleiding haal je alles uit marketing automation. Welk pakket je uiteindelijk ook kiest.

0 Shares
Previous

Zo zien wij de toekomst van marketing automation

Zo zien wij de toekomst van marketing automation

Next