Een goed plan voor je B2B blog maken

0 Shares

Bloggen is een succesvol content medium geworden, ook voor bedrijven. Het belangrijkste doel voor B2B marketeers is om bezoek te trekken en deze te kunnen converteren naar klanten. Een B2B blog is echt een serieus onderdeel geworden van de marketingcommunicatie mix.

Volgens Demandmetric beschouwen liefst 59% van B2B marketeers bloggen als hun meest waardevolle kanaal. Bloggen is dan ook de hoeksteen van content marketing, het helpt ‘thought leadership‘ te creëren, geeft SEO een boost en is een onmisbare schakel in de social media strategie.

Hoe wordt je succesvol met zakelijk bloggen?

1. Maak een plan

Het is uiterst belangrijk dat je weet voor wie je schrijft, welke boodschap je wilt communiceren en wat je doelstellingen zijn. Ook je blogs maken een onderdeel uit van de marketingstrategie en andere content marketing uitingen.

  • Bepaal een niche: zoek binnen jouw marktgebied naar een specifiek thema waarin je je kunt onderscheiden. Heb je er wel eens aan gedacht om trendwatcher te worden binnen jouw branche? Zorg er in ieder geval voor dat je opvalt door kwalitatief goede content, dat is veel effectiever dan massa’s middelmatige blogs te publiceren die vrijwel niemand leest! Schrijf in ieder geval zo min mogelijk over je eigen product of dienst. Schrijf over zaken waar je je klant mee kunt helpen.
  • Bepaal je publiek: ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, stel eerst buyer personasop. Maak een visueel plaatje waar je je op richt wanneer je schrijft. Het helpt je om op een aantal diepere lagen je goed in te leven in je doelgroep.
  • Stel doelen op: naarmate je je eerste blogs gepubliceerd hebt wil je de effectiviteit ervan goed kunnen meten. Meten en optimaliseren is een continuproces, ook met zakelijk bloggen! SMART is een goede manier om je doelen vast te leggen.

2. Schrijf waanzinnige blogartikelen

Ervoor zorgen dat je onderwerpen en thema’s vindt die je doelgroep graag leest is de helft van de uitdaging. Goede content is immers de reden waarom bezoekers je blog graag lezen en terugkomen voor meer.

  • Focus op kwaliteit: Ga niet geforceerd schrijven, lukt het even niet stel je blog artikel dan een dagje uit. Niets werkt zo funest om onder druk een slecht blog te publiceren. Kwaliteit moet altijd voor kwantiteit blijven gaan. Dan maar een blogje minder. Een goed blog schrijven is ook een kwestie van goede planning en onderzoek. Je zult je regelmatig nieuwe materie moeten verdiepen, een mening durven vormen of stelling te nemen.
  • Stel een goed plan op: zorg ervoor dat je goed overzicht houdt over je doelen als je schrijft. Focus is erg belangrijk. Stel een content calender op, dit helpt je om vooruit te plannen en goed in te haken op toekomstige actualiteiten.
  • Optimaliseer je blog artikelen: een blog schrijven is vakmanschap. Volg hiervoor een training, dat is echt te moeite waard. Iedere B2B marketeer die zichzelf serieus neemt zou dit moeten doen. Je zult hierdoor overtuigender durven schrijven en uiteindelijk ook een eigen stijl gaan ontwikkelen. Maar er zijn natuurlijk ook enkele belangrijke richtlijnen waar je je aan moet houden voor goede titels, de content structuur SEO en social media.  Bij de Blogacademie bijvoorbeeld leer je belachelijk goed schrijven.
  • Formeer een blogteam: als B2B marketeer heb je natuurlijk hulp nodig van specialisten binnen je bedrijf. Probeer mensen enthousiast te krijgen mee te schrijven, maak duidelijk wat dit voor hun kan opleveren (zoals autoriteit). Zijn er mensen met veel know how die moeite hebben dit op schrijven? Pas dan interview technieken toe, dit werkt bijzonder effectief. Een B2B blog is niet van de marketeer alleen maar een afspiegeling van het hele bedrijf.
  • Lees hier een uitgebreid artikel over hoe je een goed zakelijk blog artikel schrijft >

3. Publiceer regelmatig

Het is al meerdere malen aangetoond dat je vanaf ongeveer 20 a 30 blogs al echt mooie resultaten gaat zien. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de branche waarin je actief bent, maar zoals ik eerder aangaf: wees uniek, zoek een niche. 2 a 3 blogs per week is ideaal, je zult je eerste leads al na enkele maanden aan sales kunnen overdragen. Maar kwaliteit is en blijft het belangrijkst. Hubspot heeft een mooi blog geschreven over bij hoeveel blog artikelen je leads zult gaan genereren.

4. Je blog onder de aandacht brengen

Je belangrijkste doel is om natuurlijk veel nieuwe bezoekers naar je blog te trekken. Na een aantal dagen heeft Google je blog opgenomen en geindexeerd. Dit is wellicht het mooiste aan bloggen, na maanden zelfs jaren zul je nog bezoekers ontvangen op je blogartikelen. Maar het is net zo belangrijk nieuwe artikelen onder de aandacht te brengen via social media.

Zorg er dus ook voor dat lezers je artikelen ruimhartig kunnen delen op twitter, linkedin, facebook, google+ etc.. Dit is een standaard onderdeel van je blogplanning. Vraag collega’s nieuwe artikelen ook via hun social media kanaal te promoten, dit kan een enorme impuls geven!

5. Goed bloggen is een commitment aangaan

Als je serieus wilt gaan bloggen dan zul je dit serieus binnen je organisatie op de kaart moeten zetten. Zorg er dan ook voor dat je je plan intern goed communiceert en zorg dat je commitment en support krijgt. Bloggen is ‘serious business’ en is zelfs vitaal voor het online succes van je bedrijf. Kortom; zorg ervoor dat je CEO je plan steunt!

Tot slot: vergeet niet de resultaten intern van tijd tot tijd te delen. Zo kun je je collega-auteur inzage geven in het aantal blog views en leads dat deze oplevert. Enhousiasme en voldoening zijn misschien wel de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle blog strategie.

0 Shares
Previous

Marketing Automation voor B2C – Retail

Google plus voor B2B marketing steeds belangrijker

Next