Marketing Automation voor B2C – Retail

0 Shares

Marketing automation stroomlijnt en automatiseert marketingtaken, helpt marketeers kansen en leads op te sporen en deze uiteindelijke te converteren naar klanten. Marketing automation ondersteunt consumenten in gefragmenteerde aankoopreizen. Het maakt gebruik van geintegreerde webanalytics en tracking technologie om een beeld op te bouwen van de wensen en behoeften van consumenten die je website of webwinkel bezoeken. Hierdoor is het mogelijk een real-time profiel op te bouwen. Dit helpt om deze consumenten zo optimaal mogelijk te ondersteunen door een meer relevantie en personalisatie.

Omnichannel marketing platform

Marketing automation creeert een 360 graden klantbeeld waardoor multi-channel of omnichannel marketing uitgevoerd kan worden. Je bent in staat om complexe en gefragmenteerde marketing of service campagnes uit te voeren, over alle kanalen, en te meten op effectiviteit en rendement.

Een goed marketing platform stelt je in staat om klantinformatie georganiseerd te krijgen ongeacht het aantal kanalen en interne afdelingen. Van eerste kennismaking online, iBeacon in de winkels tot de e-commerce omgeving en de kassa systemen waar afgerekend wordt is marketing automation het platform voor optimale ondersteuning.

Omnichannel en Marketing automation lijken een erg voor de hand liggend huwelijk.

Marketing Automation componenten

  • Email personalisatie
  • Koppelingen met back-end systemen (voorraad / POS)
  • iBeacon
  • Mobile location based
  • Webtracking
  • Campagne management
  • Analytics & rapporting

Waarom Marketing Automation voor de B2C – Retail markt?

Outbound marketing is steeds minder effectief. Marketing automation maakt inbound marketing tactieken mogelijk, dit is niet alleen goedkoper maar stelt je ook in staat een relatie op te bouwen nog ver voordat de consument klaar is om te kopen. Verkoop je dus producten die enig onderzoek en vergelijking nodig hebben dan is marketing automation een must. Marketing Automation is perfect in staat om de customer journey van consumenten optimaal te ondersteunen.

Consumenten zijn steeds meer ‘in control’. Ze worden in toenemende mondiger en steeds inventiever als het om productkennis gaat. Ze zijn de ervaringsdeskundigen pur sang. Voor sommige productcategorieën hebben consumenten al 70% van de customer journey afgelegd alvorens ze met jou als verkopende partij in contact treden. Bij 2% conversie in een webwinkel zijn er dus 98% van de bezoekers die niet kopen. Vooral het ontwikkelen van een relatie en behoefte voor die groep van bezoekers is marketing automation een uitkomst.

Leads genereren voor eCommerce

Voorzie in informatie waar consumenten tijdens het aankoopproces iets aan hebben ter ondersteuning van hun toekomstige aankoop. Bijvoorbeeld in de vorm van vergelijkingslijstjes, een top 5 best beoordeelde producten, een instructie hoe iets werkt of hoe iets in elkaar gezet moet worden, een overzicht van nieuwe producten. Hierdoor geef je ze iets waarmee je je merk of product positief laadt. Consumenten zijn op zoek naar argumenten en bevestiging alvorens ze een product aanschaffen. Onderstaande infographic illustreert welk type informatie ondersteuning biedt per fase in de customer journey.

Zet de Customer Journey centraal

Richt je niet alleen op de harde conversie maar ook op de zachte conversie (opt-in dus). Biedt bijvoorbeeld behulpzame en inspirerende informatie aan in ruil voor een emailadres. Focus je per customer journey fase op het beantwoorden van de dan relevante vragen van consumenten. Win hun harten!

Lead Nurturing & Lead Scoring ook voor B2C

Binnen B2B marketing omgevingen wordt lead scoring toegepast om te bepalen wanneer een lead klaar is om door Sales opgevolgd te worden. Een krachtig model wat ook heel goed binnen de B2C omnichannel omgeving effectief ingezet kan worden om te bepalen waar de consument zich bevindt in de customer journey. Enkele voorbeelden van hoe de score kan worden georganiseerd en toegepast:

  • Maak gebruik van social login’s zoals Facebook, Twitter of Google.
  • Pas gamnification toe. Beloon consumenten wanneer ze bepaalde taken hebben uitgevoerd, bijvoorbeeld informatie hebben gedownload of een bepaalde aankoop hebben gedaan om informatie met vrienden hebben gedeeld. Gamnification stimuleert consumenten om cross-channel actie te ondernemen en processen weer op te pakken en af te ronden.
  • Biedt real-time experience. Zorg ervoor dat je op maat, dus afhankelijk van de fase in de buyer journey en afhankelijk van het gebruikte toch-point reactief kunt communiceren. Om dit mogelijk te maken heb je een klanten database nodig  die makkelijk te integreren is met bestaande systemen. Marketing Automation software maakt dit mogelijk.

Geinteresseerd? Lees ons vergelijk van 6 Marketing Automation software pakketten:

We behalen een hoog rendement tegen lage kosten door gebruik te maken van slimme Inbound Marketing Automation sofware. Bekijk en vergelijk Marketo, Hubspot, Eloqua, Pardot, Act-on en Infusionsoft.

0 Shares

Workshop Persona voor Marketing & Sales

workshop-geoptimaliseerde-persona

Hoe goed ken je je klant eigenlijk? Doe mee met de hands-on workshop om meer te leren over je klanten, hoe je echt impactvolle (social media) content kunt creëren en de resultaten kunt bereiken die je nodig hebt. Via een hands-on workshop inspireren wij je tot een dieper begrip van je klanten. Klik hier of op de banner en plan een afspraak in of mail ons en we nemen contact met je op.

Previous

Te weinig leads in de pijplijn? 5 mogelijke oorzaken

Een goed plan voor je B2B blog maken

Next

Marketing automation whitepaper

Download onze GRATIS Marketing Automation whitepaper!