SEO handleiding voor inbound marketeers

0 Shares

Maar liefst 90% van alle aankopen start tegenwoordig met een zoekopdracht op internet. Of het nou een huis, vakantie, voedingsinformatie of zakelijke producten in de B2B markt betreft, de zoekmachine domineert. Geen wonder dat veel marketeers in toenemende mate actief zijn met content marketing.

Maar het zorgt ook voor een tsunami aan informatie. Het is daardoor steeds moeilijker op te vallen en aandacht te krijgen tussen al dat content geweld. Met goede content alleen red je het niet meer.

Deze SEO handleiding met tips en trucs uit de dagelijkse praktijk helpt marketeers succesvol te worden met inbound marketing, door content te creëren die organisch veel nieuwe bezoekers oplevert. Bezoekers die je uiteindelijk weer kunt converteren in leads en nieuwe klanten.

Zoekmachines helpen je gevonden te worden

Er zijn twee manieren om op zoekmachines gevonden te worden, betaald (Paid of Pay per Click) of organisch (niet betaald). Google haalt maar liefst 85% van haar miljarden dollars omzet binnen door advertenties te verkopen, tussen de organische zoekresultaten.

Zoekmachines zijn continu op zoek naar de beste zoekresultaten. Immers, de kwaliteit van de zoekresultaten zorgt ervoor dat mensen terugkomen en er gebruik van blijven maken. Google is zo groot geworden omdat het bedrijf de beste informatie voor gebruikers weet te vinden. De zoekmachine van Google wordt ook steeds slimmer.

Google updates

Jaarlijks voert Google wel 400 updates uit om zijn zoekalgoritme te verbeteren. De meeste zijn kleine updates, maar zo nu en dan worden er structurele veranderingen doorgevoerd. De laatste echt belangrijke update was Hummingbird. (update november 2015: de laatste grote update was Penguin 4.0, eind 2016. Google heeft in de tussentijd gewerkt aan een realtime update.

Voor SEO specialisten en content marketeers wasd Hummingbird een echte omwenteling. De SEO regels werden totaal op z’n kop gezet. De autoriteit van de auteur is nu veel belangrijker geworden, waardoor link-autoriteit en het volstoppen met keywords dus minder belangrijk is geworden. Google noemt dit ‘Google authorship’.

Goede content komt van een goede schrijver en de sociale interactie geeft context. Dit vormt het belangrijkste uitgangspunt voor moderne SEO.

1. Goede content schrijven begint bij je doelgroep te begrijpen

De eerste stap om kwalitatief goede content te gaan schrijven is je doelgroep goed te bestuderen. Immers, door je doelgroep wil je gevonden worden (de essentie van inbound marketing) en voor je doelgroep schrijf je dus. Wat is voor hun belangrijk? Welke uitdagingen hebben ze? Hoe zoeken ze naar oplossingen en informatie? Op welke manier nemen ze beslissingen? Waar laten ze zich door leiden?

Buyer Persona’s zijn visuele representaties van je doelgroep en helpen je enorm om betere content te produceren. Ook zul je van je persona’s de buyer journey (aankoopreis) moeten begrijpen. Dit is belangrijk omdat je dan weet welke informatie op welk moment je doelgroep zoekt of nodig heeft.

Content met als insteek te trompetteren hoe goed jouw product is wordt nooit als goede content ervaren. Zoveel is zeker. Goede content is namelijk geschreven met de intentie om je doelgroep zo goed mogelijk te informeren en te helpen bij het maken van hun keuze.

2. Relevante zoekopdrachten identificeren

Een zoekopdracht bestaat uit een zoekwoord, een combinatie van meerdere zoekwoorden of een zin die door je doelgroep wordt gebruikt in zoekmachines. Belangrijk dus dat je weet welke zoekwoorden door jouw doelgroep gebruikt worden. De Google zoekwoord tool is onmisbaar wanneer je content produceert. Wist je dat nog elke dag 30-40% van de zoekopdrachten op Google nieuwe zoekwoordcombinaties zijn?

Focus altijd op één onderwerp wanneer je een (blog) artikel schrijft. Dit betekent dus dat er ook maar één zoekwoord, of zoekterm centraal kan staan. In dit artikel schrijf ik bijvoorbeeld over SEO voor inbound marketing. In de titel en de URL gebruik ik dus deze zoekwoorden. Google hecht hier veel waarde aan om de inhoud en context van dit artikel beter te leren begrijpen.

Naast de Google zoekwoordtool is het ook belangrijk om websites te vinden waar jouw doelgroep zich bevindt. Hier leer je welke thema’s en onderwerpen actueel zijn. Social media is ook een belangrijke inspiratiebron. Luister op Twitter, Google+ of Linkedin naar je doelgroep. Of nog beter: wanneer je je Buyer Persona’s onderzoekt, vraag het je klant. Als je bedrijven helpt, vraag het hun klanten. Vraag hoe ze zoeken, via welke kanalen, welke zoekwoorden, via welke media en zelfs op welk moment.

3. Het optimaliseren van de leesbaarheid en de structuur van je document

Voor de lezer is het belangrijk dat je artikel een goed structuur heeft, dit verhoogt de leesbaarheid. Gebruik subtitels, bullets en paragrafen. Maak zinnen niet te lang en probeer zoveel mogelijk jargon te vermijden. Als je de structuur strak neerzet heb je de grootste kans dat de lezer je artikel ook helemaal uitleest. Zoekmachines kijken naar hoeveel tijd iemand spendeert op de webpagina (time on page) en beoordeelt mede aan de hand van dit criterium de kwaliteit.

4. Titeltag

  • Dit is het belangrijkste SEO element op je pagina. Het helpt je lezers, maar ook de zoekmachine, te begrijpen waar de informatie over gaat. De titeltag is wat als eerste opvalt in de zoekmachine, het verschijnt bovenaan in je browser. Een goede titel tag bestaat uit een prikkelende zin met daarin ook je belangrijke zoekwoord.
  • Een goed titeltag is tussen de 40 en 65 karakters lang. Zoekmachines indexeren tot maximaal 150 karakters (incl. witregels) maar in de zoekmachines worden titels tot maar 65 karakters getoond. (zie afbeelding).
  • Plaats je belangrijkste zoekwoord altijd zoveel mogelijk vooraan als dit mogelijk is. Een goede, duidelijke titel blijft het belangrijkst. Let op: vermijd creatieve, rare of poëtische omschrijvingen. Mensen zijn redelijk rechtdoorzee als ze zoektermen intikken.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste 11 tekens doorslaggevend zijn of iemand in de zoekmachine op de link klikt of niet.

5. URL

  • De URL is ook erg belangrijk en moet altijd bestaan uit je belangrijkste zoekwoord. Verwijder onbelangrijke woorden, kort de URL dus in tot een samenvatting van je titel.
  • Zorg ervoor dat de URL niet langer is dan 100-120 tekens. Gebruik het zoekwoord maar een keer.
  • Plaats de zoekwoorden in precies dezelfde volgorde zoals je die in de titel hebt staan.

6. Meta description

De meta-beschrijving wordt in het zoekresultaat onder de titel getoond. Je kunt deze zelf aanpassen in je content management systeem (WordPress in ons geval) onderaan je artikel. Doe je dit niet dan vult Google dit automatisch in, geheel naar eigen inzicht.

Een goede meta-beschrijving heeft een call-to-action. Deze zet mensen aan om te klikken. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste teksten om later te optimaliseren om zo de CTR (click through rate) vanuit Google naar je website te verbeteren.

7. Headlines en Sub headlines <H1 – H2 – H3 – H4>

Een goed headline is prikkelend, blijft hangen en zet aan tot actie. Een headline moet de lezer aantrekken om verder te lezen. De beste headlines moet de lezer iets geweldigs beloven.

  • Zorg ervoor dat het artikel altijd voorzien is van een H1, H2 en H3 headline. Zoekmachines beoordelen op deze manier de kwaliteit van de structuur.
  • Gebruik headlines net zoals je in een Word document doet, het verhoogt de leesbaarheid en de structuur.
  • In de H1 headline moet altijd je belangrijkste zoekwoord opgenomen staan, liefst vooraan (zie title-tag)
  • Headlines worden door zoekmachines erg belangrijk gevonden, maar stop ze niet vol met zoekwoorden. Schrijf voor je doelgroep, voor mensen dus en niet voor zoekmachines.

8. Alt-tags

Dit is een SEO optimalisatie waar nog altijd veel voordeel te behalen valt. Zoekmachines beoordelen content voorzien van alt-tags in toenemende mate steeds hoger. Maar toch zie je veel online content met te weinig aandacht hiervoor. Een alt-tag gebruik je bij afbeeldingen. Wanneer je met je muis over een afbeelding heen gaat moet er een tekst verschijnen. Deze tekst vertelt iets over de afbeelding en geeft ook context, zowel voor de lezers als ook voor de zoekmachines. Zorg er dus voor dat elk plaatje voorzien is van een goede alt-tag tekst!

9. Het onderwerp

Snijd zoveel mogelijk actuele zaken aan, iets wat nu speelt of relevant is voor je doelgroep. Het helpt ook om wat vooruit te denken. Wat is de impact van deze ontwikkeling of gebeurtenis op de korte en middellange termijn? Mooie manier om de aandacht van je doelgroep te krijgen en vast te houden.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je een onderwerp aansnijdt waar jij iets vanaf weet en waar je doelgroep behoefte aan heeft. Verschaf nieuwe inzichten of meer informatie over het onderwerp. Waar onderscheidt jouw blog zich van alle andere content over dit onderwerp? Dit is een confronterende vraag die je jezelf wel moet stellen én beantwoorden

Schrijf eerst over onderwerpen en mensen, daarna komen je keywords en rankings!

  • Vraag je klanten welke informatie voor hun belangrijk is
  • Schrijf over onderwerpen waar je bijvoorbeeld ooit al whitepapers over geschreven hebt
  • Schrijf over ontwikkelingen binnen jouw markt of over product innovatie
  • Doe een brainstormsessie met collega’s

Tot slot

Search Engine Optimalisatie is een continu proces. Het begint met goede content, maar zorg er ook voor dat je de belangrijkste SEO regels goed toepast. Het zou toch zonde zijn als je mooie artikelen ongelezen blijven.

Gebruik dit artikel als checklist, en zorg er in ieder geval voor dat je bij elk artikel de SEO tips goed in acht houdt. Bij elk nieuw artikel wordt je beter en handiger met SEO en zoals met heel veel dingen: oefening baart kunst!

0 Shares
Previous

Haal het beste uit je Marketing Automation systeem

Google Hummingbird: nieuwe SEO regels voor Content Marketing

Next