Buyer persona opstellen: de 5 basis onderdelen

0 Shares

Buyer Personas zijn onmisbaar om effectieve content te maken. Buyer persona’s helpen in de communicatie en het verbeteren van klantgericht werken. Maar hoe stel je een buyer persona op? Wees je dan bewust dat het onderzoekstraject cruciaal is. Wil je een persona op de juiste manier opstellen? Dan zul je niet alleen diep moeten graven, maar ook veel vragen moeten stellen. Je huidige klanten vormen de beste bron van inspiratie.

Gebruik bij het opstellen van buyer persona’s nooit historische data

Te vaak nog wordt voor het opstellen van buyer persona’s historische, analytische data gebruikt. Dat gaat niet werken. De fout die hiermee gemaakt wordt is dat hierdoor teveel gekeken wordt naar ‘wat en hoe’. Bij het opstellen van een persona gaat het om het ‘waarom‘. Om die vraag te beantwoorden zullen cijfers je niet helpen.

Het heeft dus geen zin om data uit je CRM of marketingsysteem te halen, je verkopers te interviewen, een enquête op te stellen of Linkedin-data te gebruiken. Aan deze informatie heb je echt helemaal niets; het levert niet meer op dan een doorsnee klantprofiel. Bedrijven die op deze wijze een buyer persona samenstellen, sturen nu zeer waarschijnlijk op de verkeerde signalen.

Hoe ontwikkel je buyer persona’s?

De enige manier is om het ‘waarom’ van je persona te ontdekken en te begrijpen door kwalitatief onderzoek. Persoonlijke interviews, door klanten vragen te stellen. Dit levert je de meeste inzichten op en dus het beste resultaat. Gebruik je alleen analytische data dan zal het je niet veel meer opleveren dan oppervlakkige klantprofielen.

Stappenplan opstellen buyer persona

Lees dan onze blog met een stappenplan voor maken van een buyer persona. Hierin staan praktische stappen die moet doorlopen om op de juiste manier een buyer persona samen te stellen. Heb je hierbij hulp nodig? Dan weet je ons te vinden, toch? 😉

0 Shares
Previous

Nieuws over Blogs, Nurturing, Hummingbird en Buyer personas

Welke content binnen de Buyer Journey?

Next