Wat is een buyer persona? Wat is het belang daarvan?

Wat zijn buyer personas? Laten we starten met de definitie van een buyer persona:

Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper op basis van gedrag en doelen

Buyer persona’s zijn bedacht door Tony Zambito en geven inzicht in:

  • wie je kopers zijn
  • wat zij proberen te bereiken
  • wat ten grondslag ligt aan hun gedrag
  • hoe zij denken
  • hoe het aankooptraject er uit ziet
  • waarom zij bepaalde beslissingen nemen

Een buyer persona is dus geen doelgroep op basis van verschillende demografische en socio-economische factoren. Het is -zoals de definitie hierboven aangeeft- een gedetailleerd profiel van een voorbeeld-koper, met een naam en een gezicht.


Het belang van een buyer persona.

Om een doeltreffende marketingstrategie te kunnen ontwikkelen, is het cruciaal dat je begrijpt wat de drijfveren en doelen van je klant zijn. Buyer persona’s worden nu voornamelijk binnen de B2B-markt ingezet. Maar steeds vaker zien we ook persona’s binnen de B2C (customer persona) en zelfs voor het aantrekken van personeel (candidate persona)

  • Je klant begrijpen vanuit menselijke emoties betekent dat je beter kunt aansluiten op de belevingswereld van je leads. Dit zorgt vervolgens voor een hogere conversie (124% volgens onderzoek van MarketingSherpa).
  • Buyer persona’s helpen je bij het customer centric denken. Communiceren vanuit klantemoties zorgt voor een hogere conversie dan bijvoorbeeld productgericht denken, waar produkteigenschappen centraal staan.
  • Een buyer persona brengt je doelgroep tot leven. Dit is een enorm voordeel bij het creĆ«ren van campagnes en content. “Waar heeft Peter behoefte aan?”
  • Eenvoudiger om focus te houden bij het ontwikkelen van content, een website of andere communicatiemiddelen.
  • Alignment tussen marketing en sales is gemakkelijker vanuit een profiel.

Hoe maak je een buyer persona?

Om tot een goede buyer persona te komen, doorloop je de onderstaande stappen. Dit is best een heel proces. Op internet vind je verschillende templates voor het maken van een buyer persona. Deze templates kunnen een goed hulpmiddel zijn. Het enkel invullen van een buyer persona template geeft je echter nooit dat inzicht dat je nodig hebt.

9 stappen voor het maken van een buyer persona:

  1. Selecteer een groep van stakeholders binnen je organisatie.
  2. Zoek samen de ‘interne waarheid’.
  3. Verifieer je bevindingen door het houden van interviews: de ‘externe waarheid’
  4. Zoek naar overeenkomstige patronen
  5. Stel je buyer persona samen
  6. Visualisatie van de buyer persona
  7. Zorg voor buy-in
  8. Marketingstrategie bepalen
  9. Bijsturen van je buyer persona

In het blogartikel “Hoe maak je een buyer persona?” vind je een heldere en uitvoerige uitleg van de bovenstaande stappen.


Hoeveel buyer persona’s heb je nodig?

Het aantal persona’s is afhankelijk van de DMU (Decision Making Unit). Hoeveel mensen zijn er betrokken bij het beslissingsproces en vereisen een eigen benadering/content? Gemiddeld zijn dit maximaal 3-4 persona’s. 

Maar wij zijn actief in heel veel branches, heb ik dan niet heel veel persona’s nodig? 

Nee. Stel je je verkoopt een boekhoudpakket. De doelen en behoeften van een boekhouder bij een taxi-bedrijf is in essentie gelijk aan die van een boekhouder in de bouw. Wel kun je kiezen voor bijvoorbeeld branche-gerelateerd beeldmateriaal en voorbeelden. Maar de boodschap blijft gelijk!


Wat is een buyer’s journey?

De buyer journey (ook wel klantreis genoemd) is de reis die een persona maakt, op zoek naar het product of dienst dat zijn ‘probleem’ oplost. De buyer’s journey maakt daarom deel uit van een buyer persona. Binnen de buyer’s journey doorloopt een lead grofweg 3 verschillende fases:

  1. Awareness
    In deze fase wordt de persona zich bewust van het ‘probleem’ dat hij heeft.
  2. Consideration
    Binnen deze fase van de buyer’s journey neemt de persona verschillende oplossingen van verschillende organisaties in overweging. 
  3. Decision
    In deze fase maakt de persona zijn keuze uit een opgestelde shortlist van opties.

Ontwikkel je voor je persona een journey, dan geef je hierbinnen alle touchpoints, thema’s en content binnen de campagne weer De journey helpt je bij het vervaardigen van content en het inrichten van campagnes binnen je marketing automation software.