Emoji’s in je e-mail. Hoe pas je ze toe? (best practice)

0 Shares

Vandaag kondigde de ontwikkelaar van de marketing automation software SharpSpring een uitbreiding van haar grafische editor voor e-mail aan. Deze gaat binnenkort emoji’s ondersteunen ????. Wanneer deze emojis beschikbaar komen in SharpSpring, is nu nog niet bekend. Hubspot kent deze functionaliteit al enige tijd.

Het gebruik van emoji’s is de afgelopen jaren verveelvoudigd. Inmiddels zie je emoji’s ook steeds meer opduiken in e-mail. Waarom en hoe pas je emoji’s toe?

Geschiedenis Emoji

De eerste emoji’s werden in 1999 gemaakt door de Japanse kunstenaar Shigetaka Kurita, die een manier wilde creëren om informatie op een eenvoudige manier over te dragen. Pas toen Unicode – een standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen in binaire codes – emoji’s in 2010 adopteerde werden emoji’s populair. In 2018 vormden 2.823 emoji’s onderdeel van de Unicode-standaard.

Nu emoji’s mainstream zijn, is het onvermijdelijk dat ze uiteindelijk hun weg zouden vinden naar e-mailmarketing.

Waarom emoji’s gebruiken in e-mail?

Opvallen

Ten eerste trekken berichten met emoji’s in hun onderwerpregel meer aandacht. Inboxen zijn in de regel relatief saai, en bestaan uit enkel regels tekst. Onderwerpregels met Emoji’s vallen op door de kleurrijke visuals en mensen zijn eerder geneigd hierop te klikken.

 • Tweets met emojis zorgen voor 25% meer engagement, en op Facebook 57% meer likes, 33% meer commentaren en 33% meer shares
 • Meer dan 50% van de bedrijven zag een verbetering in open rates bij het gebruik van emoji’s.
 • Push notifications voorzien van emojis behaalde een 85% hogere open rate.

Emotie toevoegen

Je e-mail visueel aantrekkelijk maken is echter niet de enige reden om een emoji in de onderwerpregel op te nemen. Ze helpen je ook met het overbrengen van wat enkele woorden niet kunnen: emoties. Kijk eens naar deze vier voorbeelden:

 • “We hebben geweldig nieuws voor je.”
  Je schreeuwt het nog niet echt van de daken.
 • “We hebben geweldig nieuws voor je!”
  Al een beetje beter.
 • “We hebben GEWELDIG NIEUWS voor je.”
  Een stuk beter… alleen spamfilters zijn nogal gevoelig zijn voor hoofdletters.
 • “We hebben geweldig nieuws voor je ???? “
  Perfect. De emotie wordt benadrukt zonder spamfilters te activeren.

Het sentiment van elke boodschap is hetzelfde, maar de overgebrachte gevoelens zijn verschillend. Emoji’s kunnen op woorden en zinnen de nadruk leggen die nodig is om te prikkelen of intrigeren. Als je ze opneemt, wordt de betekenis van je bericht afgedwongen.

Emoji’s besparen ruimte

De ruimte in letters is bij onderwerpregels voor e-mail beperkt. Vooral op mobiel, waar nog minder karakters worden getoond. Emoji staat meer informatie toe met minder tekens. De iconen kunnen een woord of zelfs een hele zin te vervangen. Bijvoorbeeld: 

 • Gefeliciteerd Jeroen, we hebben een ???? voor je!

Best practice emoji’s

Emoji zijn gemakkelijk te gebruiken in e-mail, voornamelijk omdat de unicode-standaard op bijna ieder apparaat en mail client wordt ondersteund. Daarom zijn emoji ook eenvoudig te kopiëren en plakken. Steeds meer marketing automation software als Hubspot en SharpSpring bieden oplossingen om emoji’s eenvoudig te gebruiken binnen e-mail.

Dit is meteen ook een valkuil. Alleen omdat het gemakkelijk is, betekent niet dat je emoji’s moet invoegen zonder te begrijpen hoe je ze het beste kunt gebruiken. Hier volgen enkele tips en best practices om je op weg te helpen.

 • Gebruik ze niet te veel
  Als best practice gebruik je hooguit 2 emoji’s per onderwerpregel. Ontvangers raken hoogstwaarschijnlijk geïrriteerd als al je e-mailonderwerpregels er als volgt uitzien:
  Geef je leadgeneratie???? een boost ???? met marketing automation ???? ????????????
 • Zorg ervoor dat ze een doel dienen
  Of de emoji nu woorden of zinnen vervangt, of een bericht benadrukt, het gebruik moet een doel hebben. In het onderstaande voorbeeld benadrukken we de urgentie.
  Laatste dag ???? 30% korting op alle jassen
 • Niet alle clients ondersteunen emoji’s. Houd daar rekening mee, zeker als deze woorden of zinnen vervangen. Op deze pagina tref je een overzicht aan.
   
 • Houd rekening met je doelgroep, brand en stijl. Niet iedereen kan emoji’s evenveel waarderen, en soms worden ze zelfs ervaren als kinderachtig of onprofessioneel.
 • Emoji’s hebben in verschillende landen verschillende betekenissen. Deze drol ???? staat in China voor geluk, terwijl we in het Westen deze betekenis er niet zo snel achter zouden zoeken.
 • Houd er rekening mee dat ieder platform haar eigen set iconen heeft. Een emoji ziet er op ieder device dus net iets anders uit.

In de Emojipedia tref je een overzicht aan van alle emoji, de verschillende variaties en natuurlijk de betekenis.

0 Shares
Previous

SharpSpring Sales Dialer

Hoe verhoog je jouw e-mailconversie (deel 2 van 3)?

Next