‘De wezenlijk onderscheidende factor van online media is tijd. Reclame kocht je altijd in per peperdure seconde, dus dan hou je het graag kort. Tijd is online gratis geworden. Mooi voorbeeld: een paar jaar geleden zaten duizenden mensen 24 uur aan hun scherm gekluisterd, toen twee meisjes de marketing manager van Diesel zogenaamd ontvoerd hadden en hem via diesel.com het leven zuur maakten. Online geldt dus dat als je mensen boeit, ze blijven kijken. Ik heb nooit geloofd dat de kracht van online media interactiviteit is. Ik vind interactiviteit een overschat iets.
Femke Schavemaker heeft na jaren werken in online en offline media een duidelijke mening over content marketing en storytelling. Ooit begonnen als copywriter en vervolgens als strategy director en creative director voor o.a. LBi, Framfab, Lowe + Draft en Black Magic Marker. Ze schreef samen met Dick Buschman het boek ‘Brand Experiences’. Momenteel werkt ze als freelance content- en copywriter voor diverse opdrachtgevers (o.a. Achtung!, Boondoggle). Nieuwsgierig naar haar ideeën over de huidige ontwikkelingen in online marketing stapte ik op de fiets naar café De Jaren in Amsterdam voor een enerverend gesprek en heel veel muntthee, zo bleek 2 uur later.
‘Veel bedrijven hebben nog weinig benul van de kracht van bijzondere content waarmee ze echt iets kunnen overbrengen. Terwijl de kracht van online media zit in het vertellen van een verhaal. Weliswaar gefragmenteerd en gedurende een langere periode maar dat schept juist ruimte voor nuance, verdieping en correctie. De vraag voor bedrijven is vooral: wat is dan dat verhaal? Hoeveel ‘stof’ heb je als merk? En kun je ook een link leggen met verhalen die verder van je product afstaan? Op die manier werk en rol je een goede (branded) contentstrategie uit. Dat is de basis voor alles.’
‘Vanuit Achtung! werk ik mee aan de Facebookpagina van Appelsientje. Dat is echt een redactieformat geworden. We introduceerden eerst de propositie ‘Pluk de dag’ en laden die nu met branded content. Vanuit het merk proberen we je dingen aan te reiken waarmee je je dag een frisse wending kunt geven. Als het slecht weer is hier, tonen we het weerbericht van de sinaasappels in Brazilië. Van de champagnekurken van ouderjaardsdag maken we de volgende brakke ochtend appelstempels met de kinderen. Waren al die flessen toch nog ergens goed voor! We kunnen dus behoorlijke uitstapjes maken want het product speelt een bijrol. We hanteren een heldere tone-of-voice: het glas is altijd halfvol.
Om het geen los zand te laten worden hebben we vooraf alles strak omlijnd. We hebben 6 content rubrieken, en een gepubliceerd item moet aan een hele lijst criteria voldoen. Dat lijkt in eerste instantie een hele investering, maar bij het uitrollen geeft dat zoveel houvast. We hebben na een half jaar ruim 25.000 volgers en een enorme engagement. Appelsientje krijgt de liefste briefjes van blije volgers.”
‘Terugkomend op interactiviteit; de filosoof Slavoj Žižek schreef een prachtig boek over ‘Interpassiviteit’. Je denkt voor elkaar. Daar zijn we goed in, als het om digitaal gaat. Wij makers zijn voortdurend bezig te bedenken wat ‘gebruikers’, de term alleen al, willen. Die bezoekers, want dat zijn het, vragen zich op de site vervolgens vooral af wat er in vredesnaam van ze verwacht wordt. Moet ik hierop klikken? Wat willen ze nou precies van me? Mijn advies is dan ook: gewoon lekker zenden, haha!