Marketing automation is geen DMP

0 Shares

Als er twee snel in populariteit groeiende fenomenen zijn in het digitale marketing landschap dan zijn dat Marketing Automation en Digital Marketing Platformen (DMP’s). Zo op het eerste oog lijken beide technologiën op elkaar, maar schijn bedriegt, er zijn grote verschillen:

Het verschil met Marketing Automation

Marketing automation gaat primair uit van 1st party data. Dit betekent in essentie dat je zelf scenario’s implementeert waarmee je zelf data van leads opbouwt en daar vanuit deze leads nurtured. Marketing automation stelt je in staat een set van gedragsdata te verzamelen gebaseerd op de interactie van deze leads met jouw eigen content. Deze gedragsdata koppel je vervolgens weer met je CRM systeem zodat Sales daar een opvolging op kan plegen.

Ten opzichte van een DMP

Een data management platform gaat uit van 2nd party data (data van jouw partners) en 3rd party data (ingekochte data van media partners). Het systeem is vervolgens in staat om ‘look a like’ profielen op te bouwen. Profielen dus van prospects die een match hebben met jouw propositie. Deze ‘look a likes’ zijn overigens altijd geanonimiseerd, omdat de 2nd en 3rd party data altijd data is wat je ingekocht hebt. Privacy wetgeving zorgt ervoor dat deze data geanonimiseerd blijft.

Samengevat

Marketing automation gaat uit van het opbouwen van data van leads waarvan je zelf de contactgegevens hebt weten te bemachtigen (first party data) en dus gebaseerd op inbound marketing. Tactieken hiervoor zijn bijvoorbeeld kennisdocumenten waarvoor een geïnteresseerde bereid is zijn email + naam te willen afgeven. Marketing automation werkt primair vanuit permissie-marketing, leads hebben jou toestemming geven in contact te blijven. Een DMP verzameld en matched vooral anonieme data.

Data management platformen zijn bedoeld om vanuit grote sets van geanonimiseerde (ingekochte) data profielen op te bouwen. Deze data gebruik je vervolgens om advertentie-campagnes te ondersteunen en werkt dus primair vanuit interruptie marketing. De leads die je vanuit DMP kunt bereiken hebben geen expliciete toestemming gegeven om contact te leggen.

Marketing automation en DMP platformen gaan dus uit van totaal verschillende manieren om data te verzamelen en te exploiteren. Bedrijven die kennis en thought leadership als uitgangspunt hanteren doen er goed aan zich vooral primair op marketing automation te focussen en secundair om via DMP’s deze data te verrijken.

0 Shares
Previous

Overzicht van alle nieuwe Hubspot features (2019)

Onderzoek ROI Inbound Marketing

Next

Marketing automation whitepaper

Download onze GRATIS Marketing Automation whitepaper!