Hoe schrijf je een goed zakelijk blog artikel?

0 Shares

Bloggen is een van de meest effectieve manieren om nieuwe bezoekers naar je website te trekken. Voor bedrijven die bloggen is het zelfs de meest effectieve manier om nieuwe leads te genereren. Dit wordt inbound marketing genoemd. Een goed blog schrijven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Er zijn echter wel een aantal belangrijke richtlijnen waaraan je je moet houden om succesvol te worden.

Het delen van jouw expertise, inzichten en ervaring

Iedereen die expertise over een bepaald onderwerp heeft kan in principe bloggen. Het is erg leuk en kan veel voldoening geven. Je deelt jouw gedachten, visie of handige tips en ervaringen met de rest van de wereld. Doe je dit goed dan is de ultieme beloning dat het artikel gedeeld wordt via social media zoals retweets op Twitter, of likes op Facebook. Maar reacties van lezers onderaan je blog zijn ook een mooie beloning . Elke reactie, zowel positief als negatief, levert je nieuwe inzichten op.

Hoe schrijf je een goed zakelijk blog artikel?

De doelgroep

Les 1: schrijven doe je niet voor jezelf maar voor je doelgroep.

Dit is een van de belangrijkste regels van succesvol bloggen. Hoe beter je in staat bent een specifieke doelgroep aan te spreken, des te beter het resultaat. De kunst is je zo goed mogelijk te verplaatsen in de onderwerpen en thema’s van je doelgroep. Wat houdt hen bezig? Welke vragen hebben ze? Hoe kun je ze het beste ondersteunen bij het maken van keuzes? Verdiep je in het opstellen van Buyer personas voordat je blogs maakt. Dit helpt je enorm bij het schrijven omdat je precies weet voor wie je blogs produceert.

Het onderwerp

Les 2: Schrijf over een onderwerp waar jij passie voor voelt.

Snijd zoveel mogelijk actuele zaken aan, iets wat nu speelt of relevant is voor je doelgroep. Het helpt ook om wat vooruit te denken. Wat is de impact van deze ontwikkeling of gebeurtenis op de korte en middellange termijn? Mooie manier om de aandacht van je doelgroep te krijgen en vast te houden.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je een onderwerp aansnijdt waar jij iets vanaf weet en waar je doelgroep behoefte aan heeft. Verschaf nieuwe inzichten of meer informatie over het onderwerp. Waar onderscheidt jouw blog zich van alle andere content over dit onderwerp? Dit is een confronterende vraag die je jezelf wel moet stellen én beantwoorden.

Belangrijkste conclusie:

Schrijf over onderwerpen en mensen en niet meer voor keywords en rankings!

  • Vraag je klanten welke informatie voor hen belangrijk is
  • Schrijf over onderwerpen waar je bijvoorbeeld ooit al whitepapers over geschreven hebt
  • Schrijf over ontwikkelingen binnen jouw markt of over product innovatie
  • Doe een brainstormsessie met collega’s

Onderzoek doen

Zodra duidelijk is wat het onderwerp van je blog wordt ga je onderzoek doen. Dit is erg belangrijk, want ook al ben jij de expert over dit onderwerp, jouw toekomstige lezers zien dingen altijd vanuit hun eigen invalshoek. Probeer zoals gezegd dus ook goed te onderzoeken op welke wijze er al eerder over het thema geschreven is. En onthoud: schrijven voor een groot publiek vergt ook een zo groot mogelijk inlevingsvermogen in het onderwerp.

De structuur

Begin met een leeg A4’tje waarop je een soort woordenwolkje maakt. Dat werkt bij mij althans goed. Je kunt op deze manier je creativiteit volop laten stromen, soms duurt het wel dagen voordat je alles opgeschreven hebt wat je uiteindelijk in je blog wilt benoemen. Dat maakt helemaal niets uit. Het is echter wel belangrijk deze brij aan losse woorden vervolgens in een logische volgorde te zetten. Hanteer een duidelijke structuur zodat jijzelf en je lezers niet verdwalen in jouw verhaal.

  • Kom met een pakkende titel
  • Een heldere inleidende zin, of:[
  • Zet een standpunt neer, zo ontlok je discussie.
  • Gebruik een opsomming (werkt erg goed wanneer je tips deelt)
  • Gebruik kwalitatief mooie en scherpe afbeeldingen om jouw verhaal te versterken
  • Bedenk een pakkende afsluiting. Hier is jouw Call to Action belangrijk. Verleid je lezers een vervolgactie te nemen, daar doe je het voor! (‘volgende blog gaat over…, op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, of social media’), of verwijs naar je telefoonnummer of e-mail om direct contact met je op te nemen.
  • Gebruik H1, H2, H3, H4 tags bij de alineas voor lees en SEO optimalisatie

Schrijfstijl

Hier heb ik maar 1 tip: ontwikkel je eigen schrijfstijl. Doe je eigen ding, wees niet te formeel in je communicatie. Ook als je zakelijk blogt schrijf zo persoonlijk en authentiek mogelijk. Beeld je bijvoorbeeld in dat je het onderwerp van je blog uitlegt aan een vriend in het café op vrijdagavond. Het helpt je te voorkomen dat je ingewikkeld jargon gaat bezigen. Je vriend, maar ook andere mensen haken hier naar alle waarschijnlijkheid op af. Ga er vanuit dat jouw doelgroep lang niet zo bekend is met vaktermen als jij. Wanneer je schrijft verplaats je je (zoals in het eerste punt genoemd) dus zo goed mogelijk in je doelgroep. Zijn dat allemaal experts op jouw vakgebied? Waarschijnlijk niet! Onthou als steuntje in de rug de beroemde uitspraak van Einstein: ‘als je het niet kunt uitleggen aan een 4-jarige snap je het waarschijnlijk zelf ook niet.’

Publiek opbouwen

Dit is wellicht een van de meest spannende onderdelen van bloggen. Krijg je reacties? Hoeveel bezoek gaat je blog opleveren? Jouw artikelen succesvol onder de aandacht brengen is een cruciaal onderdeel van succesvol bloggen. Het simpelweg op de knop ‘publiceren’ klikken is niet genoeg. Het onder de aandacht brengen van je blog bij jouw doelgroep doe je zo:

  • Maak je blog wereldkundig via Twitter. Gebruik de juiste #hash tags en verzin een pakkende titel.
  • Deel je blog met je Linkedin netwerk
  • Deel je blog met je Facebook volgers
  • Vermeld de headline van je blog op je reguliere nieuwsbrief
  • Plaats je blog als gastblogger op een bekend platform waar jouw doelgroep zit
  • Optimaliseer je blog volgens de SEO regels, na enkele dagen zul je, als je dit goed gedaan hebt, ook via zoekmachines lezers krijgen

Up to date houden

Blogs blijven soms wel jaren online staan. Heb je een aantal blogs die al geruime tijd regelmatig bezoek opleveren? Update deze dan minimaal enkele keren per jaar. Lees bijvoorbeeld eens een blog terug van meer dan een jaar geleden.

De realiteit is hoogstwaarschijnlijk alweer (enigzins) veranderd. Reden genoeg om je blogposting onder handen te nemen en bij de tijd te trekken. Mooi moment om meteen te laten zien dat je schrijfkwaliteiten ook sterk zijn verbeterd. 🙂 Onderhoud je blogs dus goed. Kwaliteit is een continu proces, aan een blog valt altijd wel weer iets te verbeteren!

Lees hier verder hoe je een goed plan maakt voor je B2B blog.

0 Shares
Previous

Hoe zorg je ervoor dat je content gelezen wordt?

Je website als leadgeneratie-machine

Next