In digitale marketing is een landingspagina (bestemmingspagina) een stand-alone webpagina, speciaal gemaakt voor een marketing- of reclamecampagne. Het is de de webpagina waarop een bezoeker belandt wanneer deze bijvoorbeeld op een hyperlink in e-mailcampagnes klikt. Ook als je op advertenties van Google, Bing, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter etc. zou je daar op moeten landen. Verder moet deze pagina bestaan uit relevante content die aansluit bij je gewenste actie (CTA of call-to-action). Dit heeft dan ook als voordeel dat je goed gevonden gaat worden in de zoekresultaten.
Een ‘mooie’ website is niet voldoende. Vormgeving trekt de aandacht, maar het is de inhoud dat verkoopt. Voelt de klant zich begrepen? Weet jij waar je klanten wakker van liggen?
In tegenstelling tot webpagina’s, die doorgaans veel informatie hebben en je aanmoedigen om verder te onderzoeken, worden landingspagina’s ontworpen met één focus of doel, ook wel een call-to-action (of afgekort CTA) genoemd. Het achterlaten van je e-mailadres bijvoorbeeld.
Zoals je hierboven kunt ziet, is de landingspagina het centrale punt waar potentiële klanten op landen nadat ze op een link hebben geklikt in een advertentie, e-mail of ergens anders op het internet. Op de landingspagina vindt dan een conversie (zoals een aankoop, aanmelding of registratie) plaats. Deze druppelen dan binnen. 🙂
1. Wacht, kan geen enkele pagina een landingspagina zijn?
Technisch gezien zeker. Zo wordt de term gebruikt in bijvoorbeeld Google Ads en Analytics. Maar niet alle landingspagina’s zijn gelijk qua opmaak. Bij Stan & Stacy gebruiken we de term ‘landingsspagina’ om een campagnespecifieke pagina te beschrijven met slechts één call-to-action en zonder websitenavigatie.
Landingspagina’s zijn enorm belangrijk voor leadgeneratie binnen Inbound marketing. De beste manier om uit te zoeken of een landingspagina goed werkt is door verschillende varianten te maken en te testen.
Landingspagina ontwerpen
KISSmetrics heeft een bijzonder mooie infographic gemaakt The Blueprint for a Perfectly Testable Landing Page, volg de instructies goed en je bent verzekert van een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat je de tracking code van Google Analytics gebruikt zodat je het bezoek en de conversie goed kunt meten.
Landingspagina altijd testen
Een goede manier om te starten is door 2 varianten te maken waarbij je enkele elelementen net iets in de pagina anders geplaatst hebt. Bijvoorbeeld een afbeelding, de headline, call to action button, call to action tekst, of de kleur, dit heet A/B split testing.